Faze roditeljstva

Vodič kroz kontracepciju za mame posle porođaja

Većina mladih majki želi kontracepciju koja je pouzdana i efikasna, a bez negativnih uticaja na dojenje i dete. Saznajte sve o metodama koje su sigurne i dolaze u obzir u raznim situacijama.

Vodič kroz kontracepciju za mame posle porođaja

Za početak, postavlja se pitanje kakvo je stanje s ovulacijom nakon porođaja. Prva ovulacija, odnosno menstruacija, nakon porođaja je vrlo individualna. Pri tom, glavnu ulogu ima dojenje. Ukoliko žena ne doji, prva ovulacija može se pojaviti najranije 25 dana nakon porođaja, a prva menstruacija obično dolazi 45 +/- 10 dana nakon. Dakle, ako ne dojite, plodni možete biti gotovo pa odmah.

Dojenje kao zaštita od trudnoće

Dojenje, s druge strane, samo po sebi predstavlja određenu zaštitu od trudnoće, s obzirom da se oslobađa prolaktin, koji smanjuje mogućnost ovulacije (oslobađanje jajne ćelije) i time sprečava trudnoću. Statistički gledano, verovatnost da ćete zatrudneti 5 - 6 meseci tekom kojih dojite jeste mala, ali postoji. Već i same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti nivo prolaktina, da dođe do ovulacije. Zaključak bi bio: ako zaista trenutno ne želite drugo dete, ne smete se oslanjati na dojenje kao potpuno sigurnu metodu, već razmislite o drugim kontraceptivnim metodama.

Pilule i dojenje

Najpoznatije kontraceptivno sredstvo žena je oralna hormonska kontracepcija, odnosno kombinovane pilule, koje sadrže estrogen i progesteron. Međutim, postavlja se pitanje jesu li sigurne za mladu majku? Dokazano je da korišćenje tableta koje sadrže estrogen i progesteron u određenoj mjeri smanjuje količinu mleka kod oko 30% porodilja. Ustvari, ne samo da može uticati na smanjenje proizvodnje mleka, već može i povisiti rizik tromboembolije, a postoji i rizik da se hormoni putem mleka prenesu na dete. Stoga, ako dojite, ne preporučuje se uzimanje oralne hormonske kontracepcije.

Ako ne dojite, rizik ne postoji, a pilula postaje vrlo praktično sredstvo kontracepcije, jer je jednostavna za upotrebu, nije skupa i efikasna je. Prednost se ipak daje niskodoziranim kontraceptivima. S obzirom da je trudnoća stanje u kojem postoji povišeni rizik tromboze, s oralnom kontracepcijom se ne bi trebalo započeti pre navršenih 28 dana (4 nedelje) nakon porođaja.

Progesteronske pilule

Mini pilula je definitivno pogodnija za razdoblje nakon porođaja. Ona za razliku od kombinovane, sadrži samo progesteron, bez estrogena, pa je bez straha možete koristiti dok dojite. Ona neće izmeniti kvalitet ni količinu vašeg mleka, niti će ikako uticati na zdravlje vašeg deteta. Funkcioniše tako što sprečava zadebljanje zida materice i povećava količinu sluzi između grlića materice i same materice pa spermatozoidi teže prodiru. Može se početi sa uzimanjem već 21 dan nakon porođaja, svaki dan u isto vreme i odmah je efikasna. Ona, s druge strane, ne reguliše menstruaciju (pa ona neće postati manje obilna, redovnija ili manje bolna) jer sadrži dosta manji nivo hormona.

Spirala za narednih pet godina

Vrlo popularna metoda nakon porođaja jest spirala. To je intrauterini sistem koji otpušta male količine progestogena i tako sprečava povećanje sluznice materice pa se oplođena jajna ćelija nema za šta uhvatiti. Može se umetnuti najranije šest do osam nedelja nakon porođaja. Ne predstavlja rizik za dojilje, a zbog male količine hormona propratne pojave su minimalne. Pored toga, materica je nakon porođaja podatnija za spiralu, a usađivanje je manje bolno. Osim što je barem 99% efikasna, o trudnoći ne morate brinuti čak pet godina. Ako želite, možete je ukloniti bilo kada i plodnost će se odmah vratiti. Dodatna prednost je da će s njom menstruacije postati oskudnije i kraće.

                  

Dijafragma i kondomi

U takozvane metode barijere ubrajaju se kondom i dijafragma. Nemaju nikakve opasnosti po dojilje. Dijafragma je silikonsko ili gumeno zaštitno sredstvo koje se stavlja preko grlića materice i mehanički sprečava prolaz spermatozoida do materice. Žene koje doje mogu je bez problema koristiti. Ako ste je koristili ranije, nakon porođaja dijafragmu trebate ponovo prilagoditi, jer su se vagina i cerviks promenili, a to je moguće otprilike tri meseca nakon porođaja kad se sve potpuno vrati u svoj položaj. Dijafragma je ipak manje pouzdana od kondoma i često se kombinuje sa spermicidnim pastama. Kondomi, osim što imaju gotovo 100-postotnu efikasnost (kada ne puknu), su i najbolji odabir odmah nakon porođaja kad je još prisutan iscedak iz materice. Nemaju nikakvih propratnih pojava i odlični su za žene koje ne žele unositi nikakve hormonske preparate u telo.

 

Pre donošenja bilo kakve odluke obavezno se posavetujte sa svojim ginekologom koji će vam dati detaljnije informacije o svakom kontraceptivnom sredstvu, pomoći vam u odabiru i pratiti vas dalje.

 

Izvor: https://www.jgl.hr