Faze roditeljstva

Najčešće prepreke kod začeća

Naizgled bezazlene vaginalne infekcije spadaju među najčešće prepreke začeću, jer mogu prouzrokovati upale jajnika, jajovoda ili materice i ugroziti ženinu mogućnost začeća ili iznošenja trudnoće, kao i rađanja zdravog deteta.

Najčešće prepreke kod začeća

Infekcije – pretnja zdravoj trudnoći

Najčešće prepreke kod začeća su odlaganje ostajanja u drugom stanju (kasne tridesete ili početak četrdesetih godina života žene), neredovne ovulacije, endometrioza genitalnog trakta, stres kao posledica načina života koji može uzrokovati hormonsku neravnotežu i različite infekcije. Društvena prihvatljivost učestalih promena polnih partnera kao i polnih navika doprinela je većoj rasprostranjenosti polno prenosivih bolesti, koje za posledicu mogu imati otežano začeće i iznošenje trudnoće.

Infekcije gornjeg i donjeg dela ženskog genitalnog trakta vrlo često se otkrivaju tek pri ginekološkom pregledu, jer, nažalost, tok same infekcije može proći potpuno nezapaženo. Njih možete smatrati tihim bombama u vašem telu, koje za posledicu mogu imati trajno oštećenje jajovoda, hronične upale cerviksa sa ili bez odstupanja u papa testu što sa sobom povlači čitav niz posledica, kako za ženinu reprodukciju, tako i zdravlje u celosti.

Utvrđivanje polno prenosivog uzročnika temelji na laboratorijskoj analizi briseva. U slučaju infekcije, nužno je lečenje istovremeno za oba polna partnera, kao i kontrola uspešnosti sprovedene terapije po njenom završetku.

Budite oprezni prilikom promene partnera

S promenom polnog partnera svakako je važno imati na umu da ste iznova izloženi novim polno prenosivim bakterijama i virusima (trihomonas, hlamidija, mikoplazma, ureoplazma, HPV, genitalni herpes, hepatitis B, HIV, gonoreja i sifilis). Stoga ne bilo na odmet da, uz korišćenje kondoma (koji nije apsolutna zaštita za polno prenosive bolesti!), od novog partnera pokušate saznati njegove polne navike: dinamiku promene partnera, polnu orijentaciju, da li se lečio od određene polne bolesti sam ili netko od njegovih bivših polnih partnera.

Svakako pri uočavanju i najmanjih subjektivnih ili objektivnih promena, pri osećaju svraba ili nelagodnosti, pojačanom sekretu, crvenilu ili pojavi izraslina, odmah se obratite vašem ginekologu s ciljem uzimanja brisa na polno prenosive bolesti i radi propisivanja terapije za vas i za vašeg partnera.

Različiti rizici bakterijskih i virusnih infekcija

Vaginalne infekcije, koliko god se činile bezazlenima, zavisno od uzročnika, za posledicu mogu imati čitav niz komplikacija, kao što upale jajnika, jajovoda ili materice, što za posledicu može imati nemogućnost začeća ili iznošenja trudnoće, kao i rađanja zdravog deteta.

Posebno su pogubne "tihe" hlamidijske infekcije koje nisu nužno propraćene burnom kliničkom slikom, a mogu kao posledicu ostaviti trajno upalno promenjene jajovode i prouzrokovati nemogućnost začeća ili pak vanmaterničnu trudnoću. Sličnu dinamiku mogu imati i infekcije mikoplazmama.

Virusne infekcije HPV-om ili genitalnim herpesom čine faktore odgovorne za promenu ćelija i odstupanja u papa nalazu, zbog čega mogu biti potrebni zahvati na grliću maternice, koji za posledicu mogu imati otežano ostvarivanje trudnoće i njeno otežano iznošenje