Faze roditeljstva

Pregledi koje bi trebalo uraditi pre trudnoće

Uzimanje bakterioloških briseva na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tok trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon porođaja i olakšati novorođenčetu prve dane života.

Pregledi koje bi trebalo uraditi pre trudnoće

Predostrožnost pre i nakon samog začeća

Iako se najveći broj trudnoća ostvaruje spontano i bez plana, donošenje odluke o trudnoći s profesionalnog stanovišta trebalo bi svakako biti racionalni izbor. Idealno bi bilo kada biste ideju o planiranju trudnoće izneli vašem lekaru i kad bi vas on sproveo kroz medicinsku pripremu i ciljanu obradu.

Posebna pažnja mora biti usredsređena na ginekološko zdravlje buduće majke, što znači da bi trebalo napraviti papa test i ultrazvučni pregled materice i jajnika. Uzimanje bakterioloških briseva na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tok trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon porođaja i, što je najvažnije, olakšati novorođenčetu prve dane života.

U slučaju infekcije leče se i muškarac i žena

Pojedine bakterije mogu dovesti do ranog ili kasnog spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, ali i do teške neonatalne sepse kod novorođenčeta, kao i do postporođajne upale materice i mekih delova porođajnog kanala uz mogući razvoj sepse kod porodilje. Moramo imati na umu da se najčešće radi o istovremenoj infekciji sa više uzročnika. Analizom urina i lečenjem oboje partnera možemo sprečiti najčešće upale koje nastaju tokom trudnoće (upale mehura i mokraćnih puteva i bubrega).

Pored analize urina oboje partnera, ciljana obrada trebalo bi da uključuje uzimanje briseva iz vagine žene i bakteriološku obradu ejakulata muškarca. Prilikom pozitivne izolacije pojedinog uzročnika, poput hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme, terapija je istovetna za oba partnera. Po sprovođenju terapije obavezna je kontrola.

Ako žena boluje od hronične bolesti, kao što su astma, kolitis, dijabetes, hipo ili hipertireoza, neophodno je stabilizovanje njenog opšteg stanja, ciljana priprema za trudnoću i primena adekvatne terapije koja je moguća i tokom trudnoće.

Prestanite sa pušenjem barem četiri meseca pre planiranog začeća

Uvođenje u ishranu folne kiseline (šest do osam nedelja pre začeća) smatra se jednim od najvažnijih postupaka u prevenciji defekata neuralne cevi (spina bifida). Preterano konzumiranje alkohola kao i pušenje ponašaju se kao anti-nutrijenti, sprečavajući apsorpciju hranjivih materija (vitamina i minerala) koji su nužni za uredno molekularno funkcionisanje našeg tela. Stoga je preporučljivo barem četiri meseca pre ostvarenja trudnoće prestati s pušenjem i konzumacijom alkohola.

Moramo imati na umu da sve što unosimo kroz naša usta utiče na svaku ćeliju našeg tela, stoga je nesumnjivo ishrana izuzetno bitna u ženskom zdravlju. Naročito je važan pravilan unos esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i 6 masne kiseline), žitarica, mahunarki, svežeg voća i povrća i organske soje.

Kondicijskom pripremom tela i pravilnom ishranom bogatom vitaminima i mineralima stvaramo odlično okruženje za dete, a majka je spremna za razdoblje čarobnog putovanja tokom trudnoće, kao i nakon porođaja.