Faze roditeljstva

Naučnici kažu - trudnoća može da bude "zarazna" na dobar način

U ovom tekstu dajemo vam 4 najzanimljivijih, a ujedno i najzabavnijih činjenica koje su naučnici otkrili tokom istraživanja trudnica, mama i beba...

Naučnici kažu - trudnoća može da bude "zarazna" na dobar način

Na listi najinteresantnijih otkrića naučnika iz Nemačke i Poljske našla su se baš ova:

1. Većina majki svoju decu nose na levoj strani

Naučnici su tokom istraživanja otkrili da bez obzira da li su majke levoruke ili ne, većinski deo je rekao da svoju decu najčešće nosi na levoj strani. Nauka je dala objašnjenje da se ovo dešava zbog toga što se senzorne informacije na levoj strani tela, obrađuju na desnoj strani mozga. Desna hemisfera mozga je mesto gde se "obrađuju" emocije. Držanje bebe na levoj strani pomaže da se "informacije" prenesu efikasnije na desnu stranu.

2. "Mameći mozak" nije izmišljen, on zaista postoji i kompleksan je

Čak 80% majki je priznalo da zaista imaju takozvani "mameći mozak". Mnoge mame su rekle da tokom prvog trimestra zaista iskuse izazove poput toga da zaboravljaju stvari i ne pamte tako lako.

3. Mame koje nose dečake iskuse malo neprijatnije mučnine tokom trudnoće

Poljski istraživači koji su proučavali ovo, pronašli su da tokom studije koju su izveli, mame koje su nosile dečake imale su veću tendenciju ka mučninama. Trudnicama su pokazivane fotografije poput ljudi koji jedu kečap na sladoledu, istovremeno prateći njihove psihološke i fizičke funkcije.

3. Korišćenje flašica datira mnogo duže nego što mislimo

Naučnici su analizirajući drevne glinene bočice pronađene na jednoj lokaciji u Nemačkoj identifikovali kao primitivna sredstva za hranjenje dece.

4. Trudnoća može da bude "zarazna", ali na dobar način

Prateći jednu kompaniju u Nemačkoj, naučnici su došli do zaista čudnog saznanja. U samo jednoj godini nakon što je koleginica ostala u drugom stanju, došlo je do porasta trudnoća u istoj kompaniji! Norveška studija koja je pratila porodice otkrila je da u jednoj porodici, ukoliko neko od braće ili sestara očekuje dete, povećava se šansa da još neko iz iste porodice počne da razmišlja o zasnivanju porodice.

Sumirajući ove podatke, zaključujemo da je nauka nekada i zabavna i informativna, kao i da može da donese zaista dobre vesti!

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor: http://www.smithsonianmag.com