Faze roditeljstva

Neplodnost

Za neplodnost kod parova jednako su odgovorni muškarci i žene, tačnije: 1/3 žene, 1/3 muškarci, a u 1/3 slučajeva je to zajednički problem.

Neplodnost

Neplodnost više nije tabu tema

Neplodnost, infertilitet, katkada zvan i sterilitet pojava je koja se primarno odnosi na biološku nemogućnost začeća. No manje je poznato da se pod tim pojmom podrazumeva i nemogućnost da žena trudnoću - do koje je došlo prirodnim ili potpomognutim putem – iznese do kraja te ona završi najčešće spontanim pobačajem ili porođajem preranim da bi dete preživelo zdravo.

Razlozi zbog kojih se kod muškaraca i kod žena pojavljuje neplodnost su brojni. Celi je niz uzroka za neplodnost koja se pojavljuje kroz istoriju medicine, a o kojoj se nekada ćutalo, a danas otvorenije raspravlja pa time i pronalaze metode za uspešno lečenje u velikom broju slučajeva. Naime, mnoge slučajeve neplodnosti - kod muškaraca i kod žena, pa i u slučajevima kada je 'problem' obostran, specijalisti danas uspešno rešavaju brojnim raspoloživim medicinskim metodama ili zahvatima.

Odgovornost partnera podjednaka

O 'odgovornosti' za neplodnost teško je, osetljivo i nezahvalno govoriti jer su to vrlo važna pitanja koja zadiru u intimu para, a često za sobom vuku i dublju psihološku i emotivnu sliku, posebno kada je reč o parovima. Istraživanja i zdravstvene statistike pokazali su da se neplodnost podjednako javlja kod muškaraca i kod žena, a kada se statistički pogledaju uzroci neplodnosti među parovima, u jednakom su postotku "odgovorni" i žena i muškarac – (50:50).

Kako bismo pojasnili problem neplodnosti i njene uzroke, podsetimo šta je to regularna trudnoća. Ona je rezultat sledećeg: žena mora ovulirati - izbaciti iz jajnika jajašce - koje mora ući u jajovod na svom putu prema materici. Spermatozoidi moraju na tom putu oploditi jajašce (oocitu) koje se, pak, tako oplođeno mora ugnezditi u materici. To je prirodna procedura koja se događa i ponavlja otkad je veka i čoveka. Međutim, na putu se može isprečiti celi niz nepredvidivih faktora koji taj prirodni proces mogu zaustaviti, omesti ili prekinuti.

Godinu dana seksa bez uspeha

Statistika neplodnosti kod parova podeljena je, bez obzira na starost i pol, u jednake trećine, nmeđutim, u praksi je to ređe prihvaćen i tretiran problem. Naime, muškarci teže priznaju, odbijaju preglede i lošije se nose s činjenicom da su neplodni nego žene. U manje razvijenim sredinama još su uvek česta prozivanja žena koje ne zatrudne u kratkom roku od stupanja u zajednicu. Vrlo se brzo i olako proglašavaju krivima i neplodnima, iako u velikom broju slučajeva problem ne leži u njima.

Za neplodnost kod parova jednako su odgovorni muškarci i žene, tačnije: 1/3 žene, 1/3 muškarci, a u 1/3 slučajeva je to zajednički problem. Neke statistike, doduše dosta skromno, govore da se postotak neplodnosti kod muškaraca povećava prema 40 posto, što je pogubno za natalitet koji ionako poslednjih godina drastično pada.

Mnogi parovi provedu duže vreme odgađajući povećanje porodice i potomstva zbog socijalnih i poslovnih razloga, a kada se konačno odluče imati decu, često tek tada ustanove da imaju problem. Zbog toga mnogi na neplodnost posumnjaju u zrelijoj dobi.

Osnovna je definicija da je neki brak (veza) neplodan ako u godini dana, uz nezaštićene i redovne polne odnose, ne dođe do trudnoće. U takvim bi se slučajevima trebalo zapitati da li je reč o neplodnosti kod nekog od partnera ili je to problem oba partnera.