Faze roditeljstva

Začeće

Pročitajte koje vam "male stvari" mogu pomoći u ostvarenju želje da dobijete dete, kao i koji su pouzdani načini određivanja plodnih dana.

Začeće

Kako biste što brže ostali trudni od izuzetne je važnosti donošenje emocionalne, ali i racionalne odluke o začeću. Ostvarenje trudnoće rezultat je ne samo zdravog reprodukcijskog sastava žene, već i delovanja njenog psihofizičkog stanja. Pozitivna odluka o trudnoći rezultira pozitivnim promenama u našem endokrinološkom i imunološkom sastavu.

Promenom društvenih navika, što uključuje konzumaciju alkohola i cigareta, kao i uopšteno načina života (telesna aktivnost, regulisanje telesne težine) možemo znatno doprineti regulaciji dinamike menstrualnog ciklusa pa time i začeću.

Iskoristite plodne dane

Ako poznajete dinamiku menstrualnog ciklusa, lakše možete proceniti vreme plodnih dana, redovnim polnim odnosima u proseku svaki drugi dan od 9. ili 10. dana ciklusa brojeći od prvog dana krvarenja do 18. ili 19. dana ciklusa, pokrivate sve razdoblje plodnih dana.

Korišćenjem LH trakica i sami može odrediti vreme ovulacije. One služe za utvrđivanje prisutnosti luteinizirajućeg hormona (LH) koji telo proizvodi u vreme ovulacije.

Takođe se ultrazvučnim pregledom može oceniti porast jajne ćelije, predvideti vreme ovulacije i na osnovu toga planirati tačno vreme odnosa.