Faze roditeljstva

Vaš savetnik za folnu kiselinu

Pročitajte ovde kako folna kiselina može biti odlučujuća kada želite da imate bebu, kako zdravlje bebe zavisi od količine folne kiseline u Vašem organizmu i kako svom organizmu možete obezbediti optimalnu količinu folne kiseline.

Vaš savetnik za folnu kiselinu

Savetnik za folnu kiselinu Vas informiše o značaju ovog suplementa za Vaše zdravlje. Pročitajte ovde kako folna kiselina može biti odlučujuća kada želite da imate bebu, kako zdravlje bebe zavisi od količine folne kiseline u Vašem organizmu i kako svom organizmu možete obezbediti optimalnu količinu folne kiseline.

Folna kiselina je vitamin iz grupe B vitamina koji se kao folat između ostalog pojavljuje u voću i povrću kao prirodan sastojak. Pošto je folat jako osetljiv na toplotu i svetlost, unos folata preko ishrane u Nemačkoj nije u optimalnoj količini. Naročito je za žene koje žele da imaju bebu i trudnice bitno da dodatno uzimaju sintetizovanu folnu kiselinu, pošto se zatvaranje nervne cevi i započinjanje razvitka sistema drugih organa odvijaju već u prvim nedeljama trudnoće.

Zadaci folne kiseline

Folna kiselina (folat) je bitna za sve procese deljenja ćelija i rasta, kao i za stvaranje krvi.

Dnevna potreba

Preporučena dnevna doza folne kiseline iznosi 400 mikrograma. Ženama koje žele da ostanu trudne i samim trudnicama se preporučuje dodatnih 400 mikrograma u vidu dodatka ishrani ili u vidu lekova. Preferiraju se proizvodi koji pored folne kiseline sadže i već bioaktivnu formu folata 5-metiltetrahidrofolat.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu

Folna kiselina se nalazi u povrću kao što je pasulj, spanać i paradajz, kao i u mahunarkama i žitaricama kao što je proso. Poslednjih godina se sve više namirnica obogaćuje folnom kiselinom, kao što su so, brašno i hleb, kako bi se pokrila dnevna potreba stanovništva.

Nedostatak folne kiseline

Nedostatak folne kiseline i van trudnoće može dovesti do određenog oblika anemije i drugih problema. Nedostatak folne kiseline u trudnoći se dovodi u vezu sa različitim problemima. Tu se ubrajaju deformiteti kičme i lobanje, smetnje u razvoju i "defekt neuralne cevi".

Preporučena dnevna doza suplementa folne kiseline trudnicama je 0.4 mg (400 ug) ali se svakako pre uzimanja dogovorite s vašim ginekologom.