Faze roditeljstva

Ova hrana je važna za trudnicu u prvom tromesečju (+ recepti)

Svi znamo da je naziv za trudnoću i „drugo stanje“ ali isto tako svi znamo da trudnoća nikako nije bolest. Da, trudnice se osećaju drugačije zato što dolazi do promena u organizmu. A šta je sa ishranom u tom važnom periodu? Pročitajte u sledećem tekstu...

Ova hrana je važna za trudnicu u prvom tromesečju (+ recepti)

Većina žena kada shvati da je u drugom staju počne da razmišlja: “Šta bi to trebalo sada da promenim u životu?” Ono što će se sigurno promeniti je konfekcijski broj, ali naravno ne u prvim mesecima. Većina trudnica brine da se ne ugoji previše i da ne promeni mnogo svoju figuru. Što naravno nije ništa loše. Naravno ima i onih kojima to nije važno. Ali sigurno je jedno, sve trudnice brinu o tome šta je najbolje za njihovu bebu.

Jedna od stvari koje možete primeniti a da učinite dobro i sebi i bebi jeste način ishrane. O tome kako se treba hraniti na samom početku trudnoće, razgovarali smo sa Tatjanom Stevanović, visokim strukovnim dijetetičarem-nutricionistom u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija.

Tatjana Stevanović, dijetetičar-nutricionista

- U trudnoći kao i u životu važno je da vam ishrana bude izbalansirana, a to jednostavno znači raznovrsnost. U toku dana unosite namirice iz svih sedam grupa u odgovarajućoj količini (žitarice i proizvodi od žita, mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja, voće, povrće, masnoće i šećeri (u ograničenoj količini).

Trudoću smo podelili na tri trimestra (prvi trimestar – prva tri meseca, drugi - druga tri meseca i treći - poslednja tri meseca).

Ako želite da proverite da li vam je potrebno prenatalno testiranje, kliknite na sledeći link i rešite kratak: Upitnik za prenatalni test

- Prvi trimestar obično najbrže prođe i u ovom periodu energetske potrebe trudinice malo rastu samo za nekih 90 kcal. To je otprilike jedna ipo jabuka ili dve šargarepe. Ali se u ovom periodu može javiti mučnina koja ne mora biti samo u jutarnjim časovima. Ono što možete uraditi da mučninu smanjite ili ublažite je:

- Uzimajte više manjih obroka u toku dana,
- Izbegavajte masnu, prženu hranu sa previše začina (koja se teže vari),
- Pijte čaj od nane ili đumbira (ukoliko vam prija)

Od minerala za ovaj period su značajni:

- Folna kiselina ili vitamin B9 (400 mikrograma dnevno). To znači da je potrebno da u ishrani budu zastupljene sledeće namirnice: cvekla, braon pasulj, zeleno lisnato povrće, dinja, narandža, avokado. Mada je vrlo često i pored izbalansiranog unosa namirnica potrebno dodati suplement folne kiseline uz preporuku ginekologa.

- Magnezijum - važan je za dobro stanje svih mišića a samim tim i materice. On učestvuje u izgradnji ali i u obnavljanju tkiva. Ima ga u sledećim namirnicama: zelenoj salati, koštunjavim plodovima, bundevinom i suncokretovim semenkama, integralnim žitaricama.

- Kalcijum je mineral koji je neophodan za normalan razvoj kostiju i zuba, utiče na normalan rad mišića i nervnog sistema. Zbog toga je poželjno da u ishrani budu zastupljeni mleko i mlečni proizvodi, riba, zelje, brokoli, kelj, smokve, pomorandža, bademi.

Vitamin D je važan za apsorpciju kalcijuma i fosfora, kao i za razvoj kostiju i zuba ploda. Najbolji izvor je sunčeva svetlost, a od hrane: kopriva, mlečni proizvodi, maslac i jaja.

- Ovo su vitamini i minerali na koje bi trebalo da obratite pažnju u prvom trimestru. Skrenula bih pažnju i na dovoljan unos vode. Organizam čoveka preko 70% čini voda,skoro svi metabolički procesi se odigravaju u vodi, metabolizam u trudnoći je za 20% brži nego kada niste u drugom stanju, zato unosite vode oko 2l dnevno - ističe naša sagovornica.

Predlog dnevnog jelovnika za prvo tromesečje:

Doručak

- 150 g pite sa sirom i jedan jogurt ili 4 supene kažike mešavine žitarica, 200 ml jogurta, suvo voće (3 - 5 suvih kajsija ili svežeg sezonskog voća)

Užina

- 300 g svežeg voća ( primera radi jedna srednja jabuka ima oko 200 g)

Ručak

- 2 kutlače supe ili čorbe

- parče belog mesa (160 g),

- salata po želji ili umesto salate grilovano povrće

- 1 parče hleba

- dve kutlače riblje čorbe

- 300 g ribe po izboru (skuša, losos, pastrmka)

- 50 g krompir salate

Popodnevna užina

- Voće po želji i voćni jogurt 200 ml (jogurt + 100g svežeg sezonskog voća)

Večera

- Dva parčeta hleba, sirni namaz, dva parčeta stišnjene šunke i
- salata od sezonskog povrća

Uživajte u različitim ukusima i trudnoći!

Tekst: Vesna Stanimirović