Faze roditeljstva

Ženska plodnost

Jeste li znali da punomasno mleko i pavlake sadrže materije koje podržavaju proces ovulacije? Pročitajte i zbog čega su krto meso i masna riba, ali i blitva i spanać važne namirnice u slučaju da pokušavate zatrudneti.

Ženska plodnost

Obavezno na jelovniku kada želite da zatrudnite

Kad jedemo obično ne razmišljamo o tome koliko koja vrsta hrane doprinosi našoj plodnosti, a pogotovo to dolazi do izražaja ako smo jako gladni. No iskustva pokazuju da postoje namirnice koje više ili manje pomažu plodnost oba spola, a danas postoji i obilje dodataka prehrani koji su profilirani da stimuliraju polnu želju, povećavaju broj aktivnih spermatozoida, pomažu sazrevanju jajašaca kod žene itd. Valja reći da postoje i materije u nekim namirnicama i dodacima prehrani koje deluju nepovoljno. Istraživanje i analiza tih stimulirajućih i destimulirajućih materija je tek u povoju i treba će dosta vremena da se sve otkrije.

Za plodnost su ključni zdrava ishrana i telesna aktivnost, izbegavanje pušenja i alkohola. Budući da reprodukcija podrazumeva stvaranje novih ćelija potrebne su brojne hranjive materije u optimalnim dnevnim količinama. 

Kada su u pitanju žene, krenut ćemo redom tj. prvo mleko i mlečne prerađevine. Za građu fertilnih ćelija potrebni su biološki vredni proteini, a takvi su laktalbumini iz mleka. Osim toga potreban je kalcijum kojeg u dovoljnim količinama ima u mleku, jogurtu i sirevima. Za proces ovulacije je potrebno konzumirati punomasno mleko. Ima autora koji tvrde da do rizika ženske neplodnosti neće doći ako se konzumira punomasna pavlaka. Dovoljno je samo jednom dnevno konzumirati takvu pavlaku. Kalcijuma ima i u drugim namirnicama (sardine, tofu, seme susama).

Za normalni proces ovulacije potrebno je najmanje 1000 mg kalcijuma/dnevno. 

Zbog nedostatka gvožđa dolazi do amenoreje

Sledeći izvor dragocenih proteina jest krto meso (ćuretina, piletina i junetina). Osim proteina ove namirnice će telu doneti i dragoceno gvožđe. Dobro je poznato da zbog nedostatka gvožđa dolazi do amenoreje, a time se otežava i ovulacijski ciklus. Meso kao izvor proteina nikako ne bi trebalo upražnjavati tri puta dnevno jer je dokazano da životinjskii protein može delovati destimulativno kada se radi o ženskim reproduktivnim organima. Naročito se misli na žene vegeterijanke ili veganke koje često imaju manjak gvožđa.

Za normalan razvitak polnih ćelija i reproduktivni ciklus, neophodni su kompleksni ugljeni hidrati (grašak, zrnevlje žitarica, povrće, voće), suprotno od rafiniranih ugljenih hidrata (beli hleb, riža, gazirani napitci) koji djeluju destimulativno. Kako?

Konzumiranje rafiniranih ugljenih hidrata podiže insulin u krvi, a ovaj je u koliziji s reproduktivnim hormonima što se nepovoljno reflektira na ovulaciju. Kompleksni ugljeni hidrati duže se vare i ne podižu nivo insulina, a čak je primećeno stimulativno delovanje na ovulaciju. Osim toga oni sadrže folnu kiselinu koja je važna za kasniji razvitak ploda i izbegavanje postporođajnih defekata dece. Folna kiselina (folat) je nužna u količini od 400 mcg/dnevno pa ako se ne konzumira zelena masa (blitva, spanać) onda je treba dodavati u obliku dodatka prehrani.

Omega-3 za proizvodnju reproduktivnih hormona

Nakon proteina i ugljenih hidrata, na red dolaze masne namirnice, naročito one koje sadrže omega-3 masne kiseline, a to znači masne ribe (losos, srdela, haringa, šaran i som). Naime, dokazano je da omega-3 masne kiseline stimulišu i regulišu proizvodnju reproduktivnih hormona, poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz reproduktivne organe, sprečavaju pojavu stresa tako da mnogi nazivaju ovakve namirnice "fertility buster".

Koren divljeg Yama (Dioscorea villosa) stimulativno deluje na proces ovulacije i takvo delovanje je poznato od davnina. Smatra se kao "femine tonic". Saznanje je potkrepljeno činjenicom da populacija koja redovno konzumira taj koren ima vrlo često blizance. Neki smatraju da je to najbolji stimulator ženskog fertiliteta.

Zatim na red dolaze bobičasti plodovi kao najbolji donatori spektra antioksidanasa. Nije potrebno naglašavati korićenje u sirovom obliku (maline, jagode, brusnice, borovnice) jer navedeni plodovi svoj potencijal zadržavaju i u osušenom obliku. Spominju se školjkaši kao donatori cinka koji ima važnu ulogu kod koncepcije. Na primer, deficit cinka u hrani žene može potpuno poremetiti menstruacijski ciklus. Jaja i orasi mogu namiriti te potrebe, ali kad toga nema onda se treba poslužiti dodacima prehrani.

Šta izbegavati?

Kod nabavke masnih riba (losos) treba voditi računa o kontaminaciji živom što je za ženu koja želi poboljšati svoj fertilitet veoma štetno. Naime, živa je i u najmanjim količinama otrov za reproduktivne ćelije. I još nešto; takva žena svakako treba izbegavati trans-masne kiseline tj. hidrogenizovane masnoće. Iz svega nije teško zaključiti da treba pažljivo čitati deklaracije proizvoda.