Faze roditeljstva

Šta utiče na plodnost?

Uticaji na plodnost se kako kod žena tako i kod muškaraca mogu odraziti pozitivno ili negativno na ispunjenje želje za detetom.

Šta utiče na plodnost?

Uticaji na plodnost se kako kod žena tako i kod muškaraca mogu odraziti pozitivno ili negativno na ispunjenje želje za detetom.

Faktori koji mogu negativno uticati na plodnost žene su pored godina starosti, težine, uslova rada na poslu i hormonskih smetnji, takođe i hemoterapija, promene na telu  ili deformiteti, otrovi iz okoline, lekovi ili alkohol i nikotin.

Kod muškaraca kasnije godine, uzimanje lekova, alkohola i nikotina mogu dovesti do smetnji u proizvodnji sperme. Problemi sa erekcijom mogu između ostalog biti još jedan razlog smanjene plodnosti.

Savetovanje kod lekara

Ukoliko trudnoća ne nastupi nakon dužeg vremena i nakon prekida korišćenja zaštinih sredstava, i žena i muškarac bi trebalo da potraže savet lekara i da razjasne razloge zbog čega ne mogu dobiti bebu. Razgovorom i pregledima je moguće ustanoviti šta utiče na plodnost i otkriti moguća oboljenja kao što su endometrioza, poremećaj rada štitne žlezde ili psiholooški stres, kao i krenuti u pravcu rešenja.

Pozitivni uticaji ishrane

Žene koje žele bebu uvek mogu pozitivno uticati na svoju plodnost, ukoliko, recimo, više obrate pažnju na zdravu i izbalansiranu ishranu. Kod konkretne želje za majčinstvom, žena bi trebalo da unosi više dijetskih vlakana, vitamina i minerala i da pazi na unos svežih namirnica. Štetne materije, kao što su alkohol i cigarete, nisu podnošljive za organizam, kako kada postoji želja za detetom, tako i u toku trudnoće.

Vežbe opuštanja i sport

Pod zdravim načinom života se pored izbalansirane ishrane podrazumeva i aktivnost i sport. Aktivnosti ojačavaju ceo organizam, podstiču rad metabolizma i poboljšavaju plodnost. Odgovarajuće vrste sportova su hodanje, plivanje ili opuštajuće vežbanje kao što je joga.