Faze roditeljstva

Saveti za začeće

Ako želite dete, najbolje vreme za polni odnos su dani kada imate ovulaciju. Saznajte šta možete učiniti da povećate mogućnost začeća u to vreme.

Saveti za začeće

Kako najbolje iskoristiti plodne dane?

Ako želite dete, najbolje vreme za polni odnos su dani kada imate ovulaciju. Saznajte šta možete učiniti da povećate mogućnost začeća u to vreme.

Želite li zatrudneti, najbolje vreme za polni odnos su dani pre, za vreme i nakon ovulacije jer tada je plodnost najveća. Menstrualni ciklus u proseku traje oko 28 dana, a neke žene mogu imati i kraći i duži ciklus, od 24 do 35 dana, što se smatra normalnim. Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 12 do 16 dana, zavisno od dužine ciklusa. Ako znate koliko dana traje vaš ciklus, plodne dane možete izračunati uz pomoć našeg alata.

Kada su vam plodni dani možete odrediti i prema spoljašnjim znakovima ovulacije koje vam pokazuje vaše telo.

Odredili ste plodne dane, šta dalje? Koliko često morate imati polne odnose kako bi verovatnost za začeće bila najveća? Morate li raditi stoj na glavi nakon seksa i kakav uticaj ima doba dana kada imate seksualni odnos? Povećavaju li određeni položaji u seksu ili ženski orgazam šansu za začeće?

Svaki ili svaki drugi dan?

Mnogi parovi koji rade na bebi verovatno su naišli na kontradiktorne savete o učestalosti vođenja ljubavi u vreme plodnih dana. Prema nekim savetima, seksualni odnosi preporučuju se svaki dan, čak i više puta dnevno, dok neki tvrde da je bolje voditi ljubav svaki drugi dan.

Takođe, neka istraživanja pokazala su da je nivo spermatozoida ujutru viši nego kasnije tokom dana, a razlog može biti u nižoj temperaturi testisa ujutro. Nivo muških hormona je na vrhuncu nakon buđenja, što je i razlog jutarnjoj erekciji. No, ne brinite, ako niste raspoloženi ili nemate vremena za seks ujutru, zatrudneti možete i u drugo doba dana.

Istraživanja pokazuju da kod parova koji nisu pod stresom i vode ljubav bez pritiska, do trudnoće dolazi u roku od šest meseci do godinu dana, ali i mnogo pre, zato je najbolja preporuka opustiti se i prepustiti prirodi da odradi svoje.

Ženski orgazam i položaji u seksu

Iako bez muškog orgazma, odnosno ejakulacije, ne može doći do oplodnje, neki stručnjaci tvrde da i ženski orgazam ima ulogu pri začeću. Za vreme orgazma, materica se steže i blage kontrakcije mogu pomoći da spermatozoidi pre dođu do jajovoda. Naravno, ovome pridonosi istovremeni orgazam s partnerom, ali nemojte se opterećivati da morate biti jako uzbuđeni, jer do začeća može doći i bez vašeg orgazma, dok vam stres oko toga može priuštiti suprotan efekt.

I određeni položaji u seksu često se spominju kao delotvorniji za uspešno začeće od nekih drugih. Ležanje na leđima i blago podignuti kukovi te položaj odpozadi navode se kao preporučljivi položaji, dok se položaji u kojima sperma može iscuriti (žena na muškarcu, stojeći i slično) ne preporučuju. No, to ne znači da u ovim položajima ne možete zatrudneti. Bez obzira na položaj, najvažnije je da vaš partner ejakulira duboko u vašu vaginu i da ostane u vama što duže.