Faze roditeljstva

10 istina koje sam otkrila kada sam postala mama

Mama i blogerka Christine Burke opisala je deset važnih stvari koje je naučila uz svoju decu i šta je bitno znati da bi se žene dobro osećale u ulozi mame.

10 istina koje sam otkrila kada sam postala mama

Blogerka i novinarka Christine Burke pre 11 godina postala je mama i njen život je krenuo drugačijim tokom. Iako joj se činilo da je potpuno spremna za novu ulogu, neke stvari su je ipak iznenadile. Činjenica da je mališani gledaju dok je u toaletu za nju je postala nova realnost.

Tokom jedanaset godina sastavljala je spisak važnih stvari koje svaka mama treba da zna, a koje mnoge žene ne žele da kažu.

1. Ne postoji mama na ovoj planeti koja tačno zna šta radi. Nijedna!

Svaka mama se trudi i ide napred i nada se najboljem. To je istina. Međutim, ako mama tvrdi da zna sve što radi, ona u stvari laže i nemoj se družiti s njom.

2. Ponovno ćete spavati, ali nikad više neće biti kao pre

Ostatak svog života spavaćeš s jednim uhom na vratima, a noćna kretanja u kući pratićeš bolje od bilo kog CIA agenta. S oba oka zatvorena i u REM fazi sna znaćeš da li je tvoj sin počeo mesečariti i da li su tvojoj ćerki potrebne kapi za nos. Ovo je stvarno neverovatan fenomen.

3. Bolovanje više ne postoji

Više ne postoje prava bolovanja jer kada si bolesna držiš glavu iznad WC šolje i piješ tablete protiv bolova, ali tvoje dužnosti nikad ne prestaju. Možeš da ležiš i “poluživa” u postelji, dok boluješ od gripa, ali tvoj “menadžment” tj. deca neće previše biti zabrinuta zbog toga, jer im je zaista potrebna njihova mama.

4. Prijateljstva s drugim mamama su važna

Prijateljicama koje imaju decu možeš ispričati sve o svojoj deci, i one te neće osuđivati. Imaćeš nekoga koga možeš pozvati iz kupatila, kad dođu teška vremena ili popiti kafu kad nađeš vremena.  Ako vaš odnos opstane i u tom burnom periodu, dok su deca još mala, dobila si prijateljicu za ceo život.

5. Seks ćeš imati ređe, mnogo ređe

Samo još jedna stvar koja će se pojavljivati na spiskovima koji nikad nemaju kraja. Seks će biti smešten negde između stvari kao što su “kupiti lutku Hello Kitty” i “isprazniti mašinu za pranje suđa”. Nađi vremena za ponovno povezivanje s partnerom. Ne zaboravi da će prljav veš čekati i sledećeg jutra, ali tvoja veza sa suprugom ne može da čeka. Potpuno je u redu razmišljati o svom spisku obaveza i tokom seksa jer svi znaju da su mame multitasking stručnjaci.

6. Možda ti se tvoj novi život neće odmah dopasti

Naravno da voliš svoje dete i da misliš da je rođenje deteta čarobno, ali prvih nekoliko dana je vrlo teško. Više nećeš brzo moći da uradiš neke stvari u svojoj svakodnevici. Sve postaje dosta teže, a sasvim je u redu da priznaš da ti se baš istog dana po izlasku iz porodilišta sviđa tvoj novi život. Ako to kažeš naglas postaćeš osoba s kojom će i druge mame poželeti da se druže.

7. Postaćeš lažljivica

Lagaćeš o Deda Mrazu, Zubić Vili, uskršnjem zečiću, vilenjacima… Sa uspehom ćeš izmišljati zamršene laži o Deda Mrazu, koji se na neverovatne načine spušta u vašu kuću s dalekog Severnog pola…Postaćeš veoma vešta u lažima, ali od dece ćeš uvek, bez pogovora očekivati potpunu iskrenost.

8. Svaki proizvod predstavlja potencijalnu opasnost za tvoje dete

Od različitih hemijskih kombinacija u plastičnim igračkama do GMO-a i svega između, svako ima svoje mišljenje. Pazi na pesticide, olovo, različitu hranu i sve ostale stvari o kojima svi imaju svoje mišljenje. Sve je zbunjujuća arena u kojoj treba  bezbedno da odraste tvoje dete. Radi najbolje što znaš i nemoj se osvrtati na osude (pogledaj tačku broj jedan). Niko ne za sve i samo ti znaš šta je najbolje za tvoju porodicu. Ako te ljudi osuđuju što povremeno detetu daš i brzu hranu, neka bude tako.

9. Push up brushalteri i steznici su sasvim ok

Donje rublje nakon porođaja ćeš birati na osnovu reči "čvrsto", "podrška" umesto "čarobno" i "seksi". Dalje, helanke će postati deo tvog svakodnevnog stajlinga, a "elastični pojas" će biti reč koju ćeš često upotrebljavati kada opisuješ svoju garderobu. Ponosno nosi novu odeću kao osoba koja je donela jedno savršeno biće na svet i uživaj u svemu.

10. Ti si dobra mama!

Grešićeš i biće dana kada ćeš biti uverena da će tvom detetu trebati terapija kad odraste, da bi se popravilo sve ono što si ti “pokvarila” vaspitavajući ga. Radi najbolje što znaš i biće sve u redu. Ako se tvojoj deci ne sviđa kako ti radiš neke stvari, nema veze jer će oni priliku imati kad budu imali svoju decu. Za sada, vodi se jednom mišlju: "Ja sam najbolja mama i ovo je moj način".

Pripemila: Vesna S. Izvorhuffpost.com