Faze roditeljstva

Priča o jednoj mami i danu koji je dugo trajao

Još jedna noć je prošla. Ustala je i krenula da skuva kafu. Tada se setila da su joj rekli da ne pije kafu, jer doji. Spremila je čaj i nije ga popila, jer joj se pila kafa, a ne čaj.

Priča o jednoj mami i danu koji je dugo trajao

Rekli su joj i da spava dok beba spava. Nije mogla, jer je znala da je to jedino vreme kada može da završi sve obaveze koje su je čekale tog dana. Zato je krenula redom: uključila je mašinu za pranje veša, a onda i mašinu za pranje sudova. Beba je počela da puzi, mora i pod da bude besprekorno čist. Čuje se dobro poznat zvuk sa bebi monitora- beba se probudila. Nema veze, odmoriće se kada dođe vreme za sledeće spavanje. Dojenje, igranje, dojenje, šetnja. Beba je ponovo zaspala, hajde sada da odmori. Tada se setila da je zaboravila da se vreme za ručak bliži. Prošla je pored ogledala i pomislila kako će kosu oprati večeras, kada beba zaspi. Ručak za bebu je spreman, deluje preukusno, ali verovatno beba neće deliti njeno mišljenje, pa će, na lepo oribanom podu biti veći deo koji je trebao da završi u njenom stomaku.

Videla je propuštene pozive i poruke- opet je pomislila, javiću se večeras kada beba zaspi. Niko joj neće zameriti zato što nema vremena da ode na večeru. Ili možda hoće? Hajde, razmišljaće i o tome kasnije. Suprug je došao sa posla i uz sve pokušaje da vode razgovor- nije bilo moguće, jer je bebi baš tada morala pelena da se promeni ili je baš tada neutešno plakala. Samo da izađe i ovaj zubić i biće lakše, mislila je u sebi. Kupanje, pa spavanje.

Sada ću čitati knjigu ili gledati seriju, provesti kvalitetno vreme sa partnerom, napraviti toplu kupku, razmišlja je mama u trenucima dok je uspavljivala bebu. Zaspala je jako brzo nakon toga.

Majčinstvo menja na najlepši mogući način ženu, a ljubav koju mama oseća prema bebi je osećanje koje se može pokušati, ali ne može opisati rečima. Međutim, biti mama nekada znači nemati vremena za sebe. Ali nemojte biti mama koja nikada nema vremena za svoje potrebe. Vodite računa o sebi, svom zdravlju (i fizičkom i psihičkom). I, jedna kafa, jer ima li šta lepše od kafe dok beba spava, neće napraviti nikakav problem ni Vama ni bebi. Zbog odlaska u pozorište sa prijateljicama nećete biti loša mama. Zbog toga što je baka čuvala bebu dok ste suprug i Vi bili na ručku, vi ćete se osećati bolje, a beba će provesti predivno popodne sa još nekim ko je voli. Svako potiskivanje emocija vodi u nezadovoljstvo, a poznato je da kada je mama dobro i beba je dobro.

Pripremila: Brankica Bjelić