Faze roditeljstva

Drage mame, nemojte se izvinjavati zbog ovoga

Mame koje su to skoro postale svakodnevno se suočavaju sa brojnim izazazovima. Često imaju potrebu da se izvinjavaju zbog stvari koje i drugi roditelji proživljavaju sa svojim mališanima.

Drage mame, nemojte se izvinjavati zbog ovoga

Veoma često se izvinjavamo zato što nam je previše stalo do tuđeg mišljenja ili zato što mislimo da je tako učtivo i pristojno. Toliko smo navikli da izgovaramo reč „izvini“ da ona ponekad izgubi značenje. Međutim, zbog ovih 8 stvari se stvarno ne morate izvinjavati:

1. Kako, kada i gde hranite svoju bebu

Niko nema pravo da nemeće sopstveno mišljenje kako biste trebali da hranite svoju bebu. Dakle, ne dugujete izvinjenje nikome ko misli da bolje od vas zna šta vašoj bebi treba. Bez obzira na to da li dojite ili koristite adaptirano mleko – taj izbor je samo na vama.  Takođe, što se tiče mesta na kome hranite bebu, ne biste se trebali osećati neprijatno ako je dojite na javnim mestima. Uostalom, vaša beba je gladna i nije vaš problem ako se ostali osećaju neprijatno kada vas vide kako dojite.

2. Ne možete detetu priuštiti sve što poželi

Ne morate biti bogati da biste dobro vaspitali dete. Ali ako vam nedostaje novca, možda ćete se osećati kao da vaše dete ne dobija dovoljno od vas. Međutim, sve što je vašem detetu potebno su ljubav i briga pa se, ako imate dovoljno novca za hranu i odeću, nemojte loše osećati jer vaš mališan nema najnoviju hit igračku.

3. Želite vreme samo za sebe

Jednom kad se porodite, možda ćete osećati pritisak da provodite s detetom 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Takođe, možda ćete se osećati loše jer ponekad poželite vreme samo za sebe. Niste zbog toga loša mama. Svi mi moramo povremeno odvojiti vreme samo za sebe i svoje potrebe.

4. Kuća vam je često u haous

Ako su na podu igračke, a u kuhinji krijete prljavo posuđe jer niste stigli da ga operete, to ne znači da ste loša mama. Briga o vašem detetu može biti zahtevna kao posao s punim radnim vremenom, zato nemojte kriviti sebe ako nemate vremena ili energije da sve očistite. Pa čak i ako počistite, vaše će dete verovatno opet napraviti nered za nekoliko minuta, zato nemojte osećati potrebu da se izvinjavate zbog toga.  

5. Niste uvek doterani

Bez obzira na to je li vam kosa neuredna ili nosite staru odeću - niko nema pravo da komentariše vaš izgled, pa ni iz “najbolje” namere. I ne morate da žurite i odmah nakon porođaja "vratite svoju staru liniju" i izgubite kilograme u sekundi. Volite svoje telo i činjenicu da je ono moglo doneti vaše dete na ovaj svet.

6. Niste uvek srećni

Celodnevna briga o detetu može biti fizički i emocionalno iscrpljujuća i možda nećete uvek znati šta treba uraditi i možete se povremeno osećati bespomoćno. Majčinstvo nije lako, pa je sasvim u redu ako se ne osećate baš uvek najbolje.

7. Potrebna vam je pomoć

Možda vam se čini da biste, kad postanete roditelj, trebali znati da sami brinete o svojoj bebi. Zato se mnoge mame, ako traže savet ili pomoć, osećaju kao da su neuspešne u roditeljstvu. No u tome nema ništa loše. Vi samo želite najbolje za svoje dete i to je ono što je najvažnije, navodi Bright Side.

8. Vaš porođaj nije izgledao onako kako ste očekivali

Ovo je problem s kojim se najčešće susreću mame koje su očekivale da će se poroditi prirodnim putem, a suočile su se s carskim rezom. Shvatite da ne postoji "pravi" i "pogrešan" način rađanja pa je jedino važno to da ste vi i beba dobro.

Pripremila: Vesna S. Izvor: index.hr