Faze roditeljstva

Bebe i korišćenje cucli - za i protiv

U narednim Bebologijinim redovima pročitajte kada je najbolje dati bebi cuclu i da li je uopšte poželjno to uraditi.

Bebe i korišćenje cucli - za i protiv

Cucla ponekada, roditeljima kada tek dobiju bebu, može delovati kao spas. Predstavlja najbolji način da se beba brzo i efikasno umiri ukoliko je uplakana.

Bilo bi pogrešno reći da cucle ne mogu izuzetno dobro da deluju na umirenje Vaše uplakane bebe. Međutim, postoji nekoliko stavki koje bi bilo korisno znati.

Da li uopšte bebi treba dati cuclu?

Bez obzira da li je Vaša beba uplakana ili joj je potrebna da brže i lakše zaspi, cucla može da bude jedna od opcija. Nije toliko retka ni pojava da neke bebe odbijaju da koriste cucle.

Pre nego što bebi date cuclu, treba se uveriti da li je ona potpuno navikla na dojenje, negde oko 3. nedelje od početka dojenja.

Neke od stavki zbog kojih treba razmotriti davanje cucle bebi jesu:

1. Sisanje cucle bi moglo da pomogne bebi da se otvori vazdušni prostor oko bebinih usta i nosa, što osigurava da beba dobije dovoljno kiseonika.

2. Cucla je u vašoj kontroli - to znači da Vi kao roditelji određujete hoćete li se osloniti na nju i dati je bebi

3. Neka istraživanja su pokazala da je sisanje palca daleko teže za odvikavanje nego sama cucla

4.  Cucle su lak način da umirite bebu, a nekada mogu da pomognu da beba razvije tajming za spavanje ukoliko cuclu dobija u određeno vreme

Negativne strane korišćenja cucle

1. Beba se može previše navići na nju, pa nakon određenog perioda može postati jako teško da se Vaš mališan odrekne iste

2. Cucla ponekada može da bude i kontraproduktivna - ukoliko se roditelji naviknu da kada god beba zaplače joj daju cuclu, dešava se da previde pravi razlog plača, a to nekada može biti i neka zdravstvena smetnja kod bebe

3. Sa cuclom kada je spavanje u pitanju, može doći do toga da beba ne može da zaspi bez cucle u ustima, a to roditeljima kasnije može da predstavlja veliki izazov

4. Cucle mogu da povećaju rizik od upale uha

Najbolji način da odredite da li je Vašoj bebi potrebna cucla jeste da se konsultujete sa Vašim izabranim pedijatrom i na taj način napravite najbolju moguću procenu.

Pripremila: Milovanović Jovana Izvor:http://whattoexpect.com