Faze roditeljstva

Bebe prepoznaju dobre osobe

Svet rođenih beba je veoma interesantan i naučnici godinama pokušavaju da saznaju kako bebe razmišljaju, kako shvataju svet oko sebe ali i dobiju odgovor na veoma važno pitanje, kada bebe počinju razlikovati dobro od zla?

Bebe prepoznaju dobre osobe

Nakon rođenja bebe, mnogi se roditelji pitaju da li ih njihovi mališani razumeju i o čemu razmišljaju. Prema jednom istraživanju na Univerzitetu Jejl poznatijeg kao “Baby Lab”, bebe mogu razlikovati dobro i zlo sa samo tri meseca života. Naravno, mnogima je teško u to da poveruju, jer se do sada smatralo da bebe uče šta je dobro a šta zlo od odraslih putem vaspitnih metoda. Međutim, ovo istraživanje je pokazalo malo drugačiju sliku onoga šta se zapravo dešava u malenim bebinim glavicama.

Naučnici su proveli interesantan eksperiment korišćenjem “dobrih” i “loših” lutkica pomoću kojih su pokazali dobro i loše ponašanje. U jednom slučaju, jedna lutkica je pokušavala da otvori kutiju a druga “dobra” lutkica joj je pomogla u tome. Međutim, treća “loša” lutkica dolazi i namerno joj zatvara kutiju. Nakon toga je od beba "zatraženo" da odaberu lutkicu koja im se više sviđa. Naravno, bebice od 3. meseca nisu mogle rukom uzeti lutkicu koju su izabrale zbog nerazvijenih motoričkih veština ali su svojim pogledom jasno dale do znanja koja lutkica im se sviđa, ona koja je dobra. U ovom uzrastu, bebe pokazuju svoje emocije tako što duže posmatraju jedan predmet želeći da ga dohvate.

Rezultati su pokazali da je više od 80% beba odabralo odnosno, pokazalo naklonost prema “dobroj” lutkici. Osećaj za dobro i zlo je usađen u nama!

Pol Blum, jedan od autora istraživanja i autor knjige “Samo Bebe: Poreklo dobra i zla”, tvrdi da se ljudi rađaju sa čvrsto umreženim moralom i da je osećaj za dobro i zlo duboko usađen u njihovom biću.

U prilog ovom istraživanju idu i iskustva mnogih roditelja kako su njihove bebe reagovale plačem na neke osobe koje su bebe procenile kao “loše” ili osmehom na osobe koje su veoma pozitivne.

Ponekad se roditelji iznenade kako bebe dobro procene karaktere i ponašanja određenih osoba u njihovoj okolini. Zahvaljujući ovakvim istraživanjima, roditelji mogu bolje razumeti svoju bebu i njeno ponašanje kada se susretnu sa nekim osobama na koje beba može reagovati na dobar i loš način. Veoma je važno shvatiti bebina osećanja ozbiljno a ne smatrati da njihov mozak nije dovoljno razvijen da bi razlikovao dobro od zla.

Zato, dragi roditelji, sledeći put kada vaša beba pokaže "netrpeljivost" prema novoj osobi, nemojte to shvatati samo kao hir, savetuju naučnici. Probajte da bar uzmete u razmatranje bebin sud kada procenjujete svoje prijatelje.

Pipremila: Vesna S. Izvor: mamaibeba.com