Faze roditeljstva

U prvih godinu dana beba najbrže raste

Bebe rastu mnogo brže u prvoj godini života, te nije ni čudo što mnogi roditelji kažu da im je vreme “proletelo” uprkos tome što se aktivnosti najmlađih članova porodica u tom period svode na spavanje, dojenje i malo igre

U prvih godinu dana beba najbrže raste

Upravo u tom period najočigledniji je ubrzan rast na fizičkom nivou. Primera radi, školsko dete raste oko 2 santimetara godišnje, a u prvih 12 meseci života prosečna beba poraste čak 25.

Svako dete je drugačije, ali u prvih sedam dana stvari su gotovo iste.

Beba je naučila da doji, a mama se prilagodila tom procesu.

Taman kada mislite da ste naučili raspored dojenja, čini vam se da je novorođenče non stop gladno.

U prvoj godini života metabolizam bebe je veoma brz, te i potreba za hranom nekada može da bude veća u odosu na druge dane. Ne brinite, to je normalna pojava ukoliko ne traje duži period.

Pored straha da beba nije gladna, mnoge roditelje muči i nedostatak sna, odnosno ukoliko beba previše spava.

Spavanje igra veliku ulogu u proizvodnji hormona rasta. Ukoliko je vaša beba spavalica, pustite je da se naspava, jer ona na taj način raste. Ako neće da spava, pokušajte da joj pomognete tako što ćete obezbediti sve adekvatne uslove i prilagoditi ih njenoj potrebi.

Previše uznemirena beba može da ukaže na neki problem, dok stalno gladna beba može da ukaže na nedostatak mleka.

Bebe mokre na svakih pola sata, što se postepeno smanjuje, te nemojte da brinete ako primetite da je stalno mokra. Pripremite velike zalihe pelena za prvu godinu dana i sve će biti u redu.

Koliko god da brinete i pazite da sve uradite kako treba, nemojte da se previše opterećujete. Da je sve u redu znaćete po bebinom osmehu koji se najčešće prvi put javi oko četvrte nedelje od rođenje.

Roditeljstvo je čarobno, a prvih godinu dana zaista prođu za čas, zato uživajte u svakom trenutku.