Faze roditeljstva

Ćilibar - prva pomoć kada zubići počnu da rastu

Postoje mnogi znaci koji najavljuju skoro izbijanje bebinih zubića, kao i pregršt saveta kako da što bezbolnije prođete kroz taj period. Jedan "bakin recept" isprobale su mnoge mame i kažu da definitivno pomaže

Ćilibar - prva pomoć kada zubići počnu da rastu

Bebi uglavnom počinju da rastu zubi kada uđe u šesti mesec.

Majke često prelaze svojim prstom po bebinim desnima kako bi utvrdile da li se taj trenutak bliži.

Osim ove metode, postoje i mnogi drugi znaci koji najavljuju skoro izbijanje bebinih zubića.

VODA IZ USTA

Ovo je jedan od najčešćih znakova rasta zubića. Kada beba treba da dobije zubiće počinje mnogo da balavi iz usta. Mekanom pamučnom krpom nežno obrišite bebinu bradu i usne, a promenite joj i majicu ako postane mokra.

PLAČ

Kada bebi rastu zubi ona oseća bol u ustima. Ako vaša bebe mnogo plače, to je siguran znak nicanja zubića.

Posavetujte se sa pedijatrom kako bi vam dao neke lekove protiv bolova.

UGRIZI

Ako je vaša beba odjednom počela da sisa svoje prstiće ili žvaće tvrde igračke, onda je to znak da joj rastu zubići. Desni ih svrbe ili bole, a žvakanje stvari pruža im olakšanje. Većina majki koje doje žale se da im njihove bebe grizu bradavice dok ih hrane. To je takođe znak izbijanja zubića.

ODBIJANJE HRANE

Deca koja su nervozna zbog jakih bolova u desnima prilikom nicanja prvih zubića ne mogu da jedu, pa okreću glavu od hrane kada pokušate da ih nahranite.

NEDOSTATAK SNA

Nedostatak sna javlja se zbog iritacije koja se događa u ustima kada zub izlazi. To izaziva bol zbog kog beba ne može da spava. Valjanje u krevetu ili plač usred noći jedan je od znakova kojim beba pokazuje da joj rastu zubići.

ĆILIBAR U SLUŽBI PRVE POMOĆI

Nošenje ogrlice od ćilibara ublažava bolove bebi dok joj rastu prvi zubići, a može i da poboljša njihov kvalitet. Mališani su zato manje nervozni i mirnije spavaju.

cilibarska ogrlica za bebefoto: Pinterset

Bebama, ali i njihovim mamama, rast prvih zubića uvek teško pada. Naše bake uvek imaju brojne savete kako da se postupi u ovoj situaciji, ali nošenje ćilibara je najlakši i najbezbolniji način.

Fosilna smola, Sunčev kamen, ćilibar ili jantar, dobija se od nekoliko vrsta četinara. Najpoznatija nalazišta su u baltičkim zemljama, a čak 90 procenata u ruskom gradu Kalinjingradu.

Ćilibar se smatra i dragim kamenom, iako nije mineral i nema kristalnu strukturu.

Kroz istoriju se koristio kao moćno sredstvo za isceljenje, jer podiže energiju, ubrzava rehabilitaciju i pomaže da rane brže zarastu. Osim toga, budi optimizam, apsorbuje bol i negativnu energiju. Ublažava stres, jača imuni sistem i memoriju.

Od telesne temperature kiselina iz jantara prodire u organizam i deluje protivupalno. Nošenje ogrlice od ćilibara ublažava bolove bebi dok joj rastu prvi zubići, a može i da poboljša njihov kvalitet. Mališani su zato manje nervozni i mirnije spavaju. Stručnjaci preporučuju roditeljima da detetu stave ogrlicu već u trećem mesecu, da stoji dok svi zubi ne izbiju.

Ukoliko pak niste za "narodne recepte" posavetujte se sa timom stručnjaka o načinu umanjivanja bola kod izbijanja prvih zubića, ali i o celokupnom zdravlju bebe u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija.

cover foto: Crystal Jones Photography