Faze roditeljstva

Ne morate sve sami, potpuno je u redu da tražite pomoć

Iako se trudite da sve postignete, ukoliko primetite da Vam je pomoć potrebna ne oklevajte da je zatražite.

Ne morate sve sami, potpuno je u redu da tražite pomoć

Pričanje o potrebama ume da bude teško u svim životnim fazama, a posebno bude otežano kada beba dođe na svet. Podrazumevanje da roditelj treba sve da zna i ume, dodatno podstiče utisak da je traženje pomoći rezultat roditeljske nemoći. A to je daleko od tačne tvrdnje. Iz tog razloga mama ili tata trebaju da pričaju o svojim potrebama i da jasno stave do znanja osobama iz najbližeg okruženja šta im je potrebno, jer u suprotnom ne mogu da očekuju da će im adekvatna pomoć biti pružena.

Roditelji, a to se posebno odnosi na mame, vrlo često žele sve sami da urade, jer na taj način imaju osećaj da su uspešniji u roditeljstvu. Međutim, pokušaji da sve bude samo na Vama vrlo često može da dovede do osećaja usamljenosti, pa čak i do postporođajne anksioznosti. Briga o bebi zahteva veliku količinu snage i truda i baš zato je potpuno u redu ako niste uspeli sve da uradite u datom trenutku.

Kroz razgovor sa mamama koje su prošle kroz taj period, saznali smo nekoliko važnih saveta kako da prve nedelje sa bebom budu olakšane.

  • Jasno iskažite svoje potrebe

Vrlo je važno da shvatite da ne morate sve sami. Ali da bi i drugima to bilo jasno, morate da to i kažete.

  • Napravite listu obaveza

Lista obaveza, koja je fizički vidljiva na nekom mestu u stanu, neće biti samo Vama od pomoći, već će davati i smernice osobama oko Vas šta je potrebno uraditi.

  • Razgovarajte često sa partnerom

Nakon rođenja bebe, dešava se da se partneri udalje i to neretko utiče upravo na to da se ne prepoznaju potrebe druge strane. Jedno drugom ste najveća podška i pomoć i razgovorom možete sve rešiti.

  •  Prihvatite pomoć prolaznika

Ukoliko vozite bebu u kolicima, a potrebno je da se popnete uz stepenice, budite slobodni da tražite iIi prihvatite pomoć od osobe koja se nalazi pored Vas. Zaista ne morate sve sami.

  • Konsultujte se sa stručnim osobama

Pedijatri, psihoterapeuti i patronažne sestre postoje sa razlogom. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, nemojte tražiti odgovore na internetu, već se posavetujte sa osobama koje će Vam dati pravi odgovor.

Biti roditelj je najlepša, ali i najodgovornija uloga koju ćete imati. Međutim, to ne znači da sav “teret” roditeljstva treba da bude na Vašim leđima. Potražite pomoć, čak i onda kada možete sve sami. Odmorite, provedite sat vremena kvalitetnog vremena sa partnerom ili prijateljima. I ne zaboravite, srećna mama vrlo često znači zadovoljna i srećna beba.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvorwww.healthline.com