Faze roditeljstva

Da li sam bebu obukla dovoljno toplo za izlazak napolje?

Bebu treba oblačiti slojevito jer, ako iz hladnog spoljnog prostora uđete u jako zagrejan, bebi će biti vruće pa je treba raskomotiti. Ali bez obzira na hladnoću, obavezno je izvodite napolje.

Da li sam bebu obukla dovoljno toplo za izlazak napolje?

Bebe bi kod kuće trebalo da budu obučene u udobnu odeću od prirodnih materijala, a temperatura u zatvorenom prostoru ne bi trebalo biti viša od 22.5 stepena.

Početkom zime ritam života Vas i vaše bebe sigurno će se izmeniti, a tako i uslovi u kojima živite. Kao prvo, boravak na otvorenom će se smanjiti, a boravak u zatvorenim prostorima produžiti. Svakako je to zbog nižih temperatura, ali i zbog kraćeg dana tokom zimskih meseci.

Šetnja na otvorenom

Ipak, jako je važno da bebu izvodite napolje što više možete. Naravno, potrebno ju je adekvatno obući, zaštiti od vetra i padavina, ali svaki dan bi je trebalo izvesti na čisti vazduh, što dobro deluje na zdravlje bebe, na njen imunitet, a i apetiti i bolji ritam sna.

Preporuka je da izbegavate shopping centre, gde je veštačka klima, zagađen prostor, zatim puno ljudi od kojih su neki i bolesni. Najbolje je šetati u prirodi po parkovima.

 

Oblačenje bebe za šetnju napolju

Zimska odeća je većinom debela i teža, ponekad od vune ili u današnje vreme od veštačkih materijala pa se beba u njoj može osećati neudobno. Bebu treba oblačiti slojevito jer, ako iz hladnog spoljnog prostora uđete u jako zagrejan, bebi će biti vruće pa je treba raskomotiti. Na kožu deteta uvek treba stavljati body ili majice od čistog pamuka.
Treba izbegavati najlonske hulahopke koje su nezdrave. Pod njima se koža pojačano znoji što sigurno nije niti ugodno niti zdravo za bebu.

Kada je beba još jako mala i samo leži u kolicima, a napolju su niske temperature treba je zaštiti skafanderom i ćebencetom. Osnovno pravilo oblačenja bebe prilikom izvođenje u zimskim mesecima glasi: obucite dete onako kako ste i sami obučeni i dodajte joj jedan sloj odeće više.

Kapa i rukavice Da, ali šal, Ne. Detetu ne treba stavljati ništa preko lica dobro je da slobodno diše i čisti svoje disajne puteve na svežem vazduhu. Vazduh pod šalom se kondenzuje, pa ako je predeo oko bebinih usta i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami - ističu pedijatri. 

Važno je da se mala deca ne pretopljavaju, jer bebe kada se rode još uvek nemaju do kraja razvijen centar za termoregulaciju. Pri izlasku na hladan vazduh možete bebi namazati lice neutralnom kremicom, u tankom sloju, da joj hladan vazduh ne isuši kožu.