Faze roditeljstva

Pomozite detetu da se izbori sa jesenjim infekcijama

Kako pomoći detetu da se izbori sa jesenjim infekcijama, pitali smo dr Miloša Relića, pedijatra iz pedijatrijske ordinacije Bebologija.

Pomozite detetu da se izbori sa jesenjim infekcijama

Na pitanja zašto u toku jesenjeg perioda dolazi do češćih infekcija, da li samo vaš mališan ima ove probleme i koji je najbolji način da se izbori sa jesenjim infekcijama, odgovore nam je dao dr Miloš Relić, pedijatar iz ordinacije Bebologija.

dr Miloš Relić, pedijatar iz pedijatrijske ordinacije Bebologija

Koje su infekcije najčešće i zašto baš sada do njih dolazi?

- Infekcije se najčešće javljaju onda kad je imunosistem nespreman za izazove koje donose promene vremenskih prilika i povratak u kolektiv i kada je veoma pogodno vreme za razmenu mikroba između odraslih i dece. Dečji imunosistem je nerazvijen i tek treba da stekne obrasce po kojima će se uspešno boriti protiv mnogobrojnih virusa i bakterija.

Zato nakon letnjeg perioda povratak male dece u vrtiće i starije dece u škole dovodi do eksplozije virusa i bakterija. Često se javljaju enterovirusi (za koje je karakteristična pojava proliva, povraćanja i raznih digestivnih tegoba), a ulazimo polako i u talas streptokoknih infekcija kao posledice boravka u kolektivu. Tu su, naravno, i nezaobilazni rino i adeno virusi – kaže za Bebologiju dr Relić.

Da li svako curenja nosića ili povišena temperatura zahtevaju posetu lekaru i da li je svejedno ako se razboli beba od osam meseci ili dete od osam godina? Ako nije, zašto?

- Velika je razlika ako se razboli beba od osam meseci i dete od osam godina. Kako iz anatomskih, tako i iz funkcionalnih razloga.

Dete od osam godina ima formirane respiratorne puteve koji su većeg prečnika, a samim tim je izbacivanje sekreta mnogo lakše, iskašljavanje jednostavnije, a dete ovog uzrasta veoma jasno može da se požali šta ga boli i šta mu smeta. Beba od osam meseci ima nespreman imunosistem, čak u ovom periodu života postoji određeni pad biološkog odgovora, pa su ovi mališani kao otvorena knjiga za nove infekcije.

Isti virus koji napadne zdravog odraslog čoveka, dete od osam godina i bebu od osam meseci manifestovaće se na tri različitih načina.

Zato, kada je beba u pitanju, ako ima otežano disanje i povišenu telesnu temperaturu, odgovor na pitanje glasi – treba je odvesti pedijatru, a ako dete od osam godina ima iste simptome, možete ga negovati i pratiti dva do tri dana, pa tek tada, ako ne dođe do poboljšanja, odvesti ga na pregled kod lekara.

Kako se može ojačati imunitet?

- Bilo koja sportska aktivnost i kod deteta i kod odrasle osobe, samim tim što ubrzava metabolizam, dovodi do bržeg protoka krvi i limfe i boljeg snabdevanja organizma kiseonikom, pa samim tim jača i imunološki odgovor. Imunitet svake osobe je programiran, ima svoj prirodni tok sazrevanja kroz život i stadijume odrastanja, pa veoma malo možemo uticati na jačanje imunosistema.

Na primer, kod beba to se postiže dojenjem, kod dece preko godinu dana davanjem pomoćnih praparata bogatih cinkom, a kod starije dece možemo koristiti razne biljne preparate na bazi ehinacee i beta-glukana (što kod male dece nije dozvoljeno).

Šta se dešava ako se bespotrebno uključi antibiotik?

- Ako se antibiotik da nekritički, tj. ako se da u situaciji kada nije potreban, na primer kod virusne infekcije, slabi imunološki odgovor organizma. Tada se narušava normalna flora creva, usne duplje i nosa, pa onda dobre bakterije, koje su nam potrebne u borbi protiv loših bakterija u digestivnom i respiratornom sistemu, naglo opadaju i otvaraju prostor nepoželjnim mikrobima da se razmnožavaju, pa upravo zbog toga se dešava da dete dobija jednu infekciju za drugom.

Zato nikada ne treba zaboraviti da nekritički dat antibiotik može samo da napravi štetu.

Najbolji tim: pedijatrijska sestra Tatjana Stevanović, dr Jelena Jovanović, pedijatrijska sestra Snežana Milić i dr Miloš Relić

5 saveta dr Miloša Relića za dobro zdravlje deteta

  1. Boravite sa mališanima što više u prirodi, kad god vremenske prilike to dozvoljavaju.
  2. Proveravajte i budite stalno u kontaktu sa vaspitačicom ili drugim roditeljima da biste imali uvid u epidemiološko stanje u kolektivu. Ako čujete da više mališana iz grupe ima simptome nekog virusa, ukoliko ste u mogućnosti ne vodite dete nekoliko dana u vrtić.
  3. Adekvatno oblačite mališana, u skladu sa spoljašnom temperaturom, ne pretopljavajte ga i ne rashlađujte preterano.
  4. Zdrava i raznovrsna ishrana prava je podrška imunitetu. Uključite što više svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i videćete kako se vaš mališan uspešno bori protiv virusa i bakterija.
  5. Obezbediti detetu dovoljno sna bez obzira na to kog je uzrasta. Ako je skraćen noćni san, ćelije nemaju dovoljno vremena da se oporave i dete je tada otvorena knjiga za viruse i bakterije.

Najčešća pitanja roditelja

Kako ublažiti dečji kašalj?

- U lečenju kašlja primarno preporučujem biljne preparate u zavisnosti od toga koji je tip kašlja u pitanju. Ako dete nije alergično na med, onda je moj savet da se koriste preparati na bazi meda sa dodatkom belog sleza, jagorčevine ili timijana, u zavisnosti od toga šta želimo da postignemo. Moram naglasiti da ti preparati nisu lekovi protiv kašlja, već je njihov zadatak da razbiju i pomognu pri izbacivanju sekreta i na taj način smanje nadražajni kašalj.

Druga linija odbrane jesu lekovi protiv kašlja, a ako ništa od svega navedenog ne da rezultate, onda je potrebno uraditi dodatne analize, proveriti da li je došlo do sekundarne infekcije i tek tada, ali samo tada, daje se antibiotik.

Kako da pomognemo detetu koje ima proliv ili povraća?

- Odmah isključiti kravlje mleko iz upotrebe, privremeno, zato što laktoza dodatno iritira razdražena creva. Uključiti probiotik, jer on stabilizuje crevnu floru i dovodi do toga da se dete bolje oseća. Dalje, u zavisnosti od simptoma, ako je povraćanje u pitanju, postoje odlični homeopatski preparati koje i mi konvencionalni lekari propisujemo, zatim povesti računa o režimu ishrane i redovno davati detetu tečnost.

By: Bebologija