Faze roditeljstva

Da li su kod dece stomačne tegobe u vezi sa virusom korona?

Kao jedan od simptoma kovida-19 kod dece navode se i gastrointenstinalne smetnje poput dijareje i povraćanja, a šta o tome kaže pedijatar doc. dr Predrag Minić, pročitajte u sledećem tekstu.

Da li su kod dece stomačne tegobe u vezi sa virusom korona?

Stomačne tegobe kod dece mogu da budu znak kovida-19 ali i neke druge vrste infekcije.

U kakvoj su oni vezi sa novim sojem korona virusa i šta je signal za uzbunu za roditelje za Ženu.blic.rs, objašnjava svetski priznati stručnjak, doc. dr Predrag Minić, pedijatar - pulmolog i rukovodilac sektora za bolesti pluća i poremećaje disanja u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „dr Vukan Čupić" u Novom Beogradu.

- U prvom naletu epidemije bilo je stomačnih tegoba kao znakova za kovida-19 kod dece i to kod 20 odsto pacijenata. Dakle, nisu se javljale retko.Te smetnje sada liče na enterovirusne infekcije (u pitanju su najčešće letnje infekcije kod dece, prouzrokovane enterovirusima u koje spadaju poliovirusi, Koksaki A i B, i ECHO virusi, prim. a), ističe dr Predrag Minić koji je radio i kao glavni konsultant Dečje bolnice KBC "Dragiša Mišović" koja prima decu obolelu od korona virusa.

Kaže da je pre dijagnostike teško proceniti da li povraćanje i dijareja ukazuju na enteroviroze ili su znak za kovid-19, ali razlike svakako ima.
- Deca koja imaju enterovirusne infekcije nemaju pozitivan test na koronu, kod njih se ne razvija pneumonija, nema mlečnih stakala u plućima i ta deca mogu da budu malaksala i da imaju glavobolju, kaže dr Predrag Minić.

Tim specijalističke ordinacije iz oblasti pedijatrije „Bebologija“ čini preko 10 iskusnih lekara, vrhunskih stručnjaka različitih specijalnosti.

Ono na šta roditelji treba da obrate pažnju jeste sledeće:
- Roditelji treba da reaguju ako dete ima povišenu telesnu temperaturu, ako je malaksalo i ima veliki broj stolica dnevno - preko pet, objašnjava dr Minić.

Sve o kliničkoj slici dece obolele od korone

Pored stomačnih problema roditelji treba da obrate pažnju i na simptome koji se najčešće javljaju kod inficirane dece.
- Korona virus, inače, daje netipičnu sliku sve dok se ne javi pneumonija, ali dominantna klinička slika kod dece uključuje povišenu temperaturu, malaksalost, kašalj kod starije dece i otežano disanje kod adolescenata, upozorava dr Minić.
Napominje da što je dete mlađe da ima lakšu kliničku sliku:
- Što više počnu da liče na odrasle i klinička slika postaje teža pa se kod adolescenata pored malaksalosti javlja i pad leukocita i limfocita, dok se kod mlađe dece pad belih krvnih zrnaca ne javlja uvek.

Dr Minić ističe da novorođenčad imaju blagu sliku praćenu blago povišenom temperaturom i da deca ugalavnom blaže obolevaju, a kao najteže slučajeve izdvaja sledeće:
- Imali smo pre nekoliko dana par dece kod kojih je postojala mogućnost da budu priključena na respirator, ali do toga nije došlo jer su pomogle konzervativne mere i deca su spremna za otpust. Uzrast obolele dece je od jednog meseca do 18 godina, ističe dr Predrag Minić.

Izvor: zena.blic.rs