Faze roditeljstva

Kako da pomognete detetu da prevaziđe loš dan?

Ne postoji čarobni štapić kojim možemo smiriti dete koje je uzrujano. Ali postoji nekoliko saveta koje možete isprobati i prilagoditi ih svom detetu. U nastavku teksta saznajte o kojim savetima se radi.

Kako da pomognete detetu da prevaziđe loš dan?

Kada je dete uznemireno, plačljivo ili razdražljivo jako je teško brzo ga vratiti u pozitivno raspoloženje. Za početak je najvažnije da, ukoliko je dete dovoljno veliko da priča, saznate zbog čega se tako oseća, a da ukoliko je mlađe otklonite sve moguće fiziološke uzroke: možda je u pitanju glad ili umor ili pak, puna pelena. Ukoliko je dete i dalje uznemreno, pokušajte da:

  1. Vi budete smireni.

Da li će se desiti nekada da i Vas prevlada osećaj frustracije i da odreagujete onako kako u drugim okolnostima ne biste reagovali? Verovatno da hoce. Važno je da date sve od sebe da dete oseti vaš mir i staloženost, jer u suprotnom može da dođe do još burnijih reakcija deteta.

  1. Pronađete sigurno mesto koje prija detetu.

Da li je to kutak u kojme ćete čitati knjigu, igrati se sa kockama ili jednostavno pričati- na detetu je da odabere. Na taj način se povezujete sa detetom i saznajete šta ga je dovelo do tog lošeg raspoloženja.

  1. Zagrlite dete.

Ukoliko dozvoljava, jedan od najboljih načina da smirite dete jeste da sednete pored njega i da ga zagrlite. Mamin zagrljaj zaista leči, verujemo da to već i sami znate.

  1. Izađite sa detetom u šetnju.

Kada se dete malo smiri izađite u kratku šetnju. Prijaće i detetu, ali i vama.

  1. Dopustite detetu da se suoči sa svojim emocijama.

Ukoliko mu govorite: nemoj da plačeš, smiri se, nema razloga da si tužan, indirektno mu poručujete da njegova osećanja nisu važna.

Vrlo je važno da roditelji, a kasnije, kada je dete dovoljno veliko i samo dete znaju da se problem rešava onda kada se emocije stišaju. Ukoliko tokom tantruma pokušavate da detetu objasnite gde greši ili šta je ispravno, a posebno ako krenete da vičete na njega- nećete uspeti da ga smirite. Tako se vraćamo ponovo na prvi korak: važno je da za početak roditelj sebe umiri, jer će tako adekvatnije moći da odgovori na izazovnu situaciju koja je pred njim.

Pripremila:  Brankica Bjelić