Faze roditeljstva

Deci je potrebna očeva ljubav isto koliko i ljubav majke

Čak 100 studija objavljeno je u period od 50 godina koje pokazuju da je očeva ljubav jednako važna za razvoj deteta kao ljubav majke, a ponekad i više

Deci je potrebna očeva ljubav isto koliko i ljubav majke

U prvoj godini, a velikim delom i u drugoj, dete je usmereno prvenstveno na mamu u svom psihološkom i emocionalnom razvoju, dok vreme očeva obično dolazi sa trećom godinom. Ipak, otac u svim fazama ima svoju prirodnu ulogu i na određeni način daje osećaj sigurnosti i zato je veoma važno da sa svojim detetom uspostavi što bliskiji odnos.

Istraživači su otkrili da, uopšte, ljubav ili odbijanje majki i očeva jednako utiču na ponašanje dece, samopoštovanje, emocionalnu stabilnost i mentalno zdravlje.

Izostanak očeve ljubavi ima veću ulogu u nastajanju problema kod dece, njihovim psihološkim stanjem, delikvencijom i zloupotrebom opojnih supstanci, jedan je od zaključaka Centra za proučavanje roditeljskog prihvatanja i odbijanja u Americi.

S druge strane, prisustvo očeve ljubavi može da utiče na osećanja blagostanja i dobro emocionalno i fizičko zdravlje.

Kada dolazi vreme tata

Pravo vreme za tate najčešće dolazi sa trećom godinom i nastavlja se u četvrtoj i petoj. Tada dete privodi kraju psihološko odvajanje od mame i počinje na novi način doživljavati oca, tada počinje avanturu upoznavanja opasnijih situacija, ide na vožnje u luna park sa tatom, uči da vozi bicikl i da istražuje još mnogo novih uzbudljivih stvari. Ali, da bi krenulo u nepoznati svet dete mora da se opremi unutrašnjom sigurnošću i da se oseća dovoljno snažno. Taj osećaj unutrašnje sigurnosti uvek se vezuje za oca. To je ona važna dimenzija koju dete dobija od oca koji je stabilan, svoj, snažan, i kao takav prema njemu zaštitnički i podržavajući, a ne grub i oštar, koji kažnjava i uliva strahopoštovanje.

Polne razlike ne isključuju očinsku figuru, već samo nameću drugačiji pristup. Dok je dečacima otac model za identifikaciju, devojčicama je primer odnosa sa suprotnim polom.

Odnos očeva i ćerki je posebno važan, jer je otac prvi muškarac koga će devojčica upoznati u životu. Drugim rečima, on je standard za ono što ona može da očekuje od muškarca i partnera.

Žive igre s tatom imaju izrazito pozitivan efekat

Otac koji se igra sa svojim ćerkom, šutirajući loptu, šetajući zajedno i vozeći biciklo, ulaže u polisu osiguranja da će ona postati snažna i sigurna kao on.

Deca koja se kao mala žustro i energično igraju sa svojim očevima postaju popularni odrasli ljudi, dobro prilagođeni i omiljeni u društvu, kaže stručnjak na polju razvojne psihologije na Univerzitetu u Lankasteru.

Profesor Čarli Luis, koji više decenija proučava ulogu oca u porodici, ističe da rezultati istraživanja pokazuju da žive igre s tatom imaju izrazito pozitivan efekat na mentalno zdravlje mališana.

„U nekoliko studija najpopularniji dečaci i devojčice u školi bili su upravo oni čiji su očevi s njima bili u bliskom fizičkom kontaktu kroz žustre igre, kao što su rvanje, gađanje jastucima, valjanje po travi... To otkriće je možda suprotno bojaznima većine roditelja da će zbog toga mališani kasnije biti agresivni i nasilni ako se previše često kaobajagi tuku i igraju žestokih igara sa tatom.“

On objašnjava, da pod uslovom da otac vodi računa da takva igra ne bude previše gruba, dete se uči samokontroli.

 „Ona ga primorava da nauči da gradi odnose sa drugim ljudima. To je takođe bezbedan način da se nauči tumačenje govora tela i izraza lica osobe sa kojom se mališan igra. Očevi, međutim, moraju da paze da se u tu vrstu igara ne upuštaju pred spavanje da se dete ne bi previše razigralo”, objašnjava profesor.

Postoji i brojna literature koja se bavi ulogom tate u životu deteta

U knjizi “Čoveku koji bi bio tata”, Hogan Hilling priča lične priče o tati koji ima tri sina.

On ističe da mame i tate treba da brinu o deci svako na svoj način.

Mame takođe treba da podstiču svoje muževe da učestvuju u odgajanju njihove dece, bez obzira da li oblače bebu ili odlaze sa njima na pregled kod lekara.

cover foto: Crystal Jones Photography