Faze roditeljstva

Roditelji, pričajte sa vašom bebom

Od toga koliko i na koji način razgovarate sa bebama i decom, u velikoj meri zavisi i razvoj njihovog govora. Što više pričate sa njima - to je bolje.

Roditelji, pričajte sa vašom bebom

Prilikom razgovora sa detetom roditelji koriste mnogo različitih zvukova i reči. Kada dete čuje puno različitih reči to doprinosi njegovom razumevanju jezika. Takođe, pospešuje broj reči i kombinacija reči koje dete razume i koristi.

Na temu razvoja govora razgovarali smo sa Milicom Vakić, diplomiranim logopedom i savetnicom u oblasti ranog razvoja dece i licenciranim Floor time terapeutom i edukatorom. Saznali smo da se komunikacija razvija pre govora i jezika i da je taj period izuzetno značajan, kao i da predstavlja podlogu za razvoj govora i jezika. Ukoliko komunikacije izostaje, onda se na pogrešan način razvija govor. Primeri za tako nešto su deca koja umeju da ispričaju čitav dijalog iz crtanog filma, a nisu u stanju da komuniciraju na odgovarajućem nivou.

-Komunikacija ima dve varijante: verbalna i neverbalna komunikacija i obe zavise i razvijaju se samo u okruženju sa ljudima, odnosno i govor i komunikacija su socijalni fenomen- navodi logoped Milica Vakić.

-Beba i pre svog rođenja reaguje i uči kroz senzorne sisteme. Još u stomaku, beba je u stanju da prepozna mamin glas. Zato je jako važno da mame glasno pričaju, pevaju i čitaju bebi dok je u stomaku, kako bi ih beba što bolje kroz glas upoznala. Kroz vibracije unutrašnjih tkiva i telesnih tečnosti organa, beba  dobija informaciju o maminom glasu. Beba čuje i tatin glas, ali samo kroz spoljašnju barijeru i počinje da ga prepoznaje nekoliko nedelja nakon rođenja - ističe Milica Vakić za Bebologija portal.

Prvi vid komunikacije nakon rođenja bebe jeste emocionalna komunikacija. Dok je beba u stomaku, roditelji ne vide njen lik, ali već tada osećaju neizmernu ljubav prema njoj. Međutim, kada prvi put ugledaju bebu, roditelji ostvaruju emotivno povezivanje kakvo nije bilo moguće pre njenog rođenja. Emocionalna komunikacija je dvosmeran proces, ali roditelji su ti koji ga pokreću. Kada se bebi od dva meseca obratite i nasmejete ona će vrlo jasno svojim pokretima i mimikom odreagovati na reči i osmeh. Takođe, u trenucima kada beba plače, a Vi joj se obratite smirenim tonom koji je praćen blagim dodirima, primetićete kako se i ona umiruje, odnosno neverbalno komunicira sa Vama.

-Deca slušaju, prate i upijaju reči i postupke i nakon nekog vremena ostvaruju i verbalnu i neverbalnu komunikaciju sa osobama iz njihovog okruženja. Ono od čega ne treba bežati je onomatopeja. Onomatopeja ne podrazumeva samo oponašanje životinja, već se odnosi na sve zvukove iz unutrašnje i spoljašnje sredine i vrlo je značajna za dalji razvoj govora- zaključuje naša sagovornica.

Još jedan od elemenata razvoja govora je hranjenje, odnosno ishrana. Vrlo je važno da se bebama, kada budu spremne za to, negde oko 8. meseca života ponude komadići hrane koja je prilagođena tom periodu. Razlog zbog kojeg je bitno bebama ponuditi komadiće hrane je  taj  da žvakanje veoma utiče na razvoj govornog aparata.

Mame i tate, ali i sve osobe iz bebinog okruženja su ti koji utiču na to u kom pravcu se razvija bebin, odnosno detetov govor. Pričajte jako puno, gledajte ih dok razgovarate sa njima i čitajte deci. Ukoliko primetite da se razvoj govora ne odvija adekvatno, potražite stručnu pomoć logopeda, jer ćete tako otkloniti nedoumice koje imate.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor: Bebologija