Faze roditeljstva

Dojenje i letovanje: Najčešća pitanja koja muče mame

Da li bebi teba dodavati dodatnu tečnost, da li je ptorebno da mama presvlači gornji deo kupaće kostima posle kupanja, samo su neka od pitanja koja muče dojilje na letovanju.

Dojenje i letovanje: Najčešća pitanja koja muče mame

Ovo je prvo leto otkad si postala majka. Nisi se još kupala u moru otkad si se porodila, nisi još koristila kreme za sunčanje i pitaš se kako to sve utiče na dojenje. Kao i zimi, dojenje je prirodno i jednostavno i tokom leta.

Donosimo ti odgovore na najčešća pitanja, koja obično postavljaju, nove mame:

Da li smem da se kupam u moru ako dojim?

Ako brineš da li će se proizvodnja mleka smanjiti zbog hladnoće mora, možeš odmah prestati. Proizvodnja mleka zavisi od količine mleka koju tvoja beba pojeda, na od spoljašnjih temperature. Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utiecao na dojenje. Ako se kupaš u čistom moru, nekim bebama će se možda čak i sviđati slankasti ukus kad prihvate dojku. Ako im se ne sviđa, samo nakon kupanja isperite bradavice običnom vodom.

Da li je potrebno da presvlačim gornji deo kupaćeg kostima kad izađem iz vode?

Mokar sintetički grudnjak zadržava vlagu oko bradavice što pogoduje razvoju gljivične infekcije. Zato je poželjno da presvučete kupaći kad izađete iz vode.

Mogu li koristiti kremu za sunčanje?

Kreme za sunčanje ili samotamnjenje se vrlo slabo apsorbiraju u krvotok pa tako i u mleko. Zato nema opasnosti za dojenje. Ali kod nanošenja krema trebalo bi izbegavati područje oko bradavice da beba ne bi pojela nešto kreme u dojenju ili još bolje isperi to područje pre podoja. Za vreme dojenja bi trebalo izbegavati uzimanje beta karotena kao sredstva za poboljšanje tamnjenja.

Da li je bebi zbog vrućine potrebna dodatna tečnost?

Bebama mlađim od 6 meseci ne treba ništa osim majčinog mleka. Majčino mleko je „napravljeno“ baš po meri, tačno tako da zadovoljava sve bebine potrebe. Važno je pri tome da majka pije dovoljno tečnosti. Starijim bebama koje pored dojenja jedu i kašice, obavezno ponudite vodu.
Izuzetak su slučajevi: ako se prehranjuje adaptiranim ili kravljim mlekom i ukoliko izgubi veliku količinu vode u toku bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura). Bebu ipak možete ponuditi vodom ako je spoljašnja temperatura vazduha veća od 35 stepeni C.

Je li normalno da beba leti češće traži da sisa?

Leti je obično – vruće. Svi smo žedniji nego inače pa tako i bebe. A one znaju šta im u tom slučaju teba: maminu dojku, prvo vodenasto mleko, i gotovo... žeđi više nema. Slobodno dajte svojoj bebi da sisa kad god traži, ona najbolje zna koju potrebu dojenjem može zadovoljiti: glad, žeđ ili utehu.

Još jednom treba naglasiti, veoma je važno da mama uzima dovolju količinu tečnosti. Osim toga ne zaboravite da kupite prirodne kreme za sunčanje kojima ćete zaštiti svoju bebu od štetnih UV zraka. Šešir je obavezan deo garderobe, kako bebi, tako i mami. Drži se hlada i veliko NE na sunce s detetom između 10 i 16 sati.

Kako da dojim na plaži?

Pre podoja operate svoje grudi čistom slatkom vodom. Povucite se u hladnovinu, namestite udobno i podojite svoju bebu. 

Pozitivna strana dojenja tokom leta (pored onih koji se tiču zdravlja bebe) jeste i praktičnost. Pored sebe ćete uvek imati svežu hranu i piće za svoju bebu. Nećete morati da vučete prenosni frižider sa mnoštvom kašica, sokuća ili vode. Dok dojite sigurni smo da će vam letnji provod biti mnogo jednostavniji i prijatniji. 

To je otprilike to, a sve ostalo već znate: kupajte se do mile volje i uživajte u moru zajedno sa svojom bebicom.

Izvor: miss7mama.24sata.hr  Adaptacija: Beobologija Foto: pixabay