Faze roditeljstva

Dojenje kao lek za bebu i mamu

Majčino mleko je prilagođeno njenom detetu i menja se iz podoja u podoj, iz dana u dan, iz meseca u mesec kako bi zadovoljilo detetove potrebe.

Dojenje kao lek za bebu i mamu

Dojenje je mnogo više od hrane. Tokom dojenja uspostavlja se čvrsta veza između majke i bebe i zadovoljava se bebina potreba za ljubavlju, blizinom i sigurnošću. Brojni su benefiti dojenja i za bebu i za mamu, a neke od njih možete pročitati u nastavku teksta.

1. Dojene bebe se ređe prehlađuju

Dojenje smanjuje rizik od dobijanja upale uha, dijareje i stomačnih problema.

2. Bebe mogu da prepoznaju mamin miris

Novorođenčad imaju izuzeno razvijeno čulo mirisa i mogu da prepoznaju i razlikuju miris maminog mleka od nekog drugog mleka.

3.Tokom dojenja beba može da vidi mamu

Nakon rođenja, beba može da vidi svega nekoliko centimetara ispred sebe, a to je razdaljina između mame i i bebe tokom dojenja.

4. Dojenje pomaže porodilji da se brže oporavi

Hormoni koji se luče tokom dojenja pomažu da se materica vrati u stanje u kojem je bila pre trudnoće.

5. Dojenje izlaže bebu različitim ukusima

Adaptirana formula ima jedan ukus, dok se ukus maminog mleka menja u zavisnosti od namirnica koje mama konzumira u toku dana.

6. Dojenje pomaže redukovanju težine

Tokom dojenja se troši  veliki broj kalorija (oko 600 kalorija dnevno) i masti što doprinosi lakšem povratku na težinu koju je porodilja imala pre trudnoće.

7. Mamino mleko je lek

Majčino mleko je puno sastojaka koji su najbolji saveznik u bebinoj borbi protiv infekcija. Takođe je lek i za bolne i suve bradavice koje su česta pojava u prvim danima dojenja. Potrebno je da nežno utrljate mleko na bradavice i ono će ubrzati njihov oporavak.

Koristi dojenja za dete počinju u najranijem uzrastu, tokom samog perioda dojenja i traju celog života. Kasnije tokom detinjstva, dojene bebe manje razvijaju alergije/ astmu, atopijski dermatitis, celijakiju i inflamatorne bolesti creva. Dojenje, takođe utiče na pravilno nicanje zuba, razvoj vilice i govornog aparata. U odraslom dobu, deca koja su dojena, imaju smanjen rizik oboljevanja od hipertenzije, dijabetesa i imaju niži holesterol. Dojenje ima i pozitivan uticaj na kognitivne funkcije. Poboljšava pamćenje  i ovo poboljšanje je direktno vezano sa dužinom dojenja.

Kada je reč o benefitima dojenja za mamu, dojenje smanjuje rizik obolevanja od premenopauzalnog karcinoma dojke i karcinoma ovarijuma, kao i dijabetesa tip 2. Utiče i na bolju mineralizaciju kostiju i smanjuje rizik od preloma kuka u kasnijem dobu. 

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvor: https://www.womenshealth.gov/https://bebo.club/bebbo-aplikacija