Faze roditeljstva

I vaša beba može da bude pod stresom - ovo su načini da to smanjite

Odavno je poznata činjenica da kada je mama uznemirena, uznemireno je i njeno dete.
Ali, da li postoje načini da se to predupredi...
Saznajte u tekstu koji sledi...

I vaša beba može da bude pod stresom - ovo su načini da to smanjite

Postoje načini na koje roditelji mogu da smanje stres kod svojih beba. U današnjem tekstu otkrivamo nekoliko koraka koji se mogu preduzeti da bi se stres kod male dece redukovao.

Tokom jednog od istraživanja, praćen je razvoj beba koje su bile pod rizikom od izloženosti stresu. Tada su, prateći bebe koje su bile povezane sa nekim stresorom, otkrili da nivo razdražljivosti opada onda kada su se bebe nalaze u majčinom naručju ili bile na bilo koji način blizu svojih majki.

Bebe koje su se pod uticajem nekog stresora nalazile u maminom naručju imale su smanjene reakcije na iste

Pokazano je da mame koje su imale veći nivo empatije i osetljivosti, su na svoje bebe preneli smanjene nivoe kortizola ili jednostavnije rečeno - hormon stresa.

Ovo su načini na koje možete da pratite razvoj svog deteta i da li ima povećan ili snižen nivo kortizola:

1. Budite pažljivi i mazite svoju decu, dozvolite im da osete vašu ljubav, ali pazite na koje stvari one bivaju razdražljive i šta im smeta

2. Razmišljajte kao vaša beba (najjednostavniji primer je da često roditelji rade pogrešne stvari koje bebi ne odgovaraju)

3. Vaša beba može da oseti vaše negativne emocije i da u skladu sa tim i sama postane razdražljiva

4. Razgovarajte sa svojom bebom, pričajte joj i dok to radite nasmejte se, pokušajte da joj prenesete dobro raspoloženje

5. Procenite šta vašoj bebi prija, ukoliko voli da joj čitate ne libite se toga, a ako je jedna od onih beba koja više voli da bude na vazduhu i u šetnji, onda se tako i prilagodite

Ne postoji jedno magično rešenje kako da stres ne prenesete na bebu, pogotovu kada znamo da beba "očitava" svaki mamin stres. Radite na tome da i sami pored svog deteta budete opušteniji, pa će samim tim i beba pored vas biti mirnija.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor:http://parentingscience.com