Faze roditeljstva

Pedijatrijska ordinacija Bebologija je izbor ove super mame

Sa Minom Smiljanić razgovarali smo o tome kako su proticali njeni prvi dani sa bebom, ali i zašto je baš ordinacija Bebologija bila izbor za njene devojčice.

Pedijatrijska ordinacija Bebologija je izbor ove super mame

Poštovana Mina, Bebologija tim prati Vaš rad, ali hajde da ovoga puta Vi sami kažete nešto čitaocima Bebologije, mamama i tatama, čime se bavite?

Trenutno sam prvenstveno mama dve devojčice, pošto su do skoro obe bile bebe, tzv. "2under2" faza. Starija ćerka je nedavno napunila 2 godine, a mlađa ima 6 meseci. U svet majčinstva sam ukročila kada je svetska pandemija usporila sve, pa i projekte kojima sam se bavila – tako da sam u poslednje tri godine naglo promenila svoj životni stil. Po struci sam diplomirani novinar i komunikolog, ali sam se u poslednjih deset i plus godina bavila digitalnim marketingom, odnosima s javnošću i organizacijom velikih događaja – sportskih takmičenja, konferencija, koncerata i festivala.

Koliko se Vaš život promenio nakon dolaska dve divne devojčice?

S obzirom na svoju novu ulogu mame, obim posla sam smanjila, te najčešće samo vodim programe na različitim dešavanjima. Mada sam u periodu druge trudnoće imala mnogo energije i uspešno sam organizovala dva velika projekta.

Pre samog početka ovog razgovora rekli ste nam da ste godinama verni ordinaciji Bebologija, kako ste odlučili da svoje poverenje poklonite baš nama?

Prva trudnoća nas je sve zatekla i iznenadila, tako da smo potpuno bili nespremni za sve što nas očekuje u trudnoći i roditeljstvu. Na preporuku prijatelja smo čuli za portal Bebologija i vaš program Babica i bebica. Smatram da je dobra priprema ključna za dobar porođaj, tako da je svaka edukacija u tom pravcu odličan izbor. Mada bih preporučila svim trudnicama da se dodatno informišu i psiho-fizički pripreme za porođaj.


Mama ste dve devojčice, verujemo da Vam je važno da je Vaš pedijatar osoba kojoj potpuno verujete, ko je Vaš izabrani pedijatar u Bebologija ordinaciji?

S obzirom na to da smo odličili da u BioSave ordinaciji sačuvamo matične ćelije, dobili smo prvih 6 meseci besplatine pedijatrijske preglede u Bebologiji i tako samo imali priliku da upoznamo i dr Relića. Nije bilo dileme, od tada je on naš izabrani pedijatar.


Koji je Vaš savet mamama i tatama, zašto im preporučujete ordinaciju Bebologija?

Strah je neizbežan faktor kada postanete roditelji. Moj savet je da svi roditelji malo više prate svoj osećaj i da pokušaju da i pored straha uživaju sa svojom decom od prvih dana. Pedijatar je taj koji bi trebalo da razreši sve zdravstvene dileme roditelje, ali i da ohrabri roditelje i otkloni suvišne brige. Nama je dr Relić bio taman dovoljno ozbiljan i stručan, ali ujedno i dovoljno ležeran i prijatan da poželimo da naša deca budu baš u njegovim rukama.


I za sam kraj, Bebologija tim zna da ste mama koja ima aktivan poslovni i društveni život, koja je Vaša tajna formula za uspešno koordiniranje svih tih segmenata?

Svim majkama predlažem da se naoružaju strpljenjem, pogotovo ambicioznim majkama. Neće sve uvek ići brzo i po planu. Postporođajni oporavak može da bude veoma izazovan, i zato je važno da se dozvoli telu i umu da se potpuno oporavi, pre nego što se bilo kakvi životni i poslovni planovi postavljaju. I kada se majka oporavi, podrška je veoma važna -  te ukoliko možete, razradite sistem pomoći. Organizacija je ključna, ali i reorganizacija prioriteta u životu. Nekim danima si srećan samo ako su deca zdrava i srećna, sve ostalo što pored toga uspeš je čist bonus.

Autor: Milovanović Jovana