Faze roditeljstva

Inulin - zašto je ovaj prebiotik važan za rast i razvoj deteta?

Mame su danas izložene velikoj količini informacija kada je u pitanju roditeljstvo. Savete dobijaju od pedijatra, od drugarica koje imaju decu, svojih mama i rođaka, a traže ih i na internetu. A šta je zapravo potrebno da mališani zdravo rastu?

Inulin - zašto je ovaj prebiotik važan za rast i razvoj deteta?

Svuda se govori o tome da se određeni vitamini i minerali moraju davati deci kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj, o tome kakva ishrana dece treba da bude, šta nikako ne davati deci...Kroz sve pisane objave ređaju se pojmovi i informacije koje mame nekada i ne razumeju, jer ih je previše.

Vrlo često se u raznim stručnim tekstovima spominje pojam inulin i naglašava njegova važnost za pravilan razvoj organizma, a sigurno ste bar jednom naišli na ovaj pojam na internetu, dok ste pretraživali nešto drugo. Ali, da li znate šta je inulin, zašto je on toliko važan i koje namirnice su njime bogate? Da krenemo redom.

Šta je inulin i koja je njegova uloga?

Inulin je prirodno biljno vlakno, odnosno prebiotik, koje blagotvorno utiče na organizam. Da bi se organizam pravilno razvijao, zdravlje stomaka, odnosno crevne flore, ima veliku važnost. Creva apsorbuju hranljive, a eliminišu štetne materije i u ljudskim crevima živi ogroman broj dobrih i loših bakterija. Probiotici su dobre bakterije u našem organizmu, bez kojih on ne bi mogao normalno da funkcioniše. Za očuvanje zdravlja organizma broj dobrih bakterija treba da nadmaši broj loših i tu dolazi do izražaja uloga prebiotika - oni hrane dobre bakterije u crevima. Kada dobre bakterije dobiju prebiotik, one mogu da se bore protiv loših bakterija, virusa i gljivica.

Inulin je upravo jedan od prebiotika koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, jer se pokazalo da čak i male količine inulina utiču pozitivno na povećanje količine dobrih bakterija.

Zašto je još važan inulin?

Pored pozitivnog uticaja inulina na crevnu floru, značajan je i njegov uticaj na opšte zdravlje. Koristan je jer poboljšava mineralni sadržaj kostiju i gustinu koštane mase, ima važnu ulogu u jačanju imuniteta, jer prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija koje su vrlo važne za odbrambeni mehanizam organizma, dok takođe ometa procese stvaranja masnoće u organizmu i blagotvorno deluje na srce.

Koje namirnice su bogate inulinom?

Sada kada znamo važnost ovog prebiotika, pitanje je gde ga ima. Značajne količine inulina se nalaze u namirnicama kao što su luk, beli luk, artičoka, maslačak, koren cikorije. Većina ljudi unosi nesvesno inulin kroz ishranu, ali šta je sa ishranom beba?

Sigurno ste na policama primetili dečju hranu pod brendom Nutrino, koja se proizvodi u Fabrici dečje hrane u Dobanovcima. U njihovom asortimanu se nalaze proizvodi koji zaslužuju da ih ovde spomenemo, jer u sebi sadrže upravo inulin. Reč je o mlekcu, tečnoj žitnoj kaši koja je spremna za upotrebu, a sadrži mleko i žitarice, koje zbog bogatstva vlaknima daju detetu osećaj sitosti.

Mlekce je dodatno obogaćeno inulinom, koji je kao što smo rekli dobar za imuni sistem i digestivni trakt deteta, jer pripada grupi prebiotika i stimuliše rast bakterija mlečno kiselinskog vrenja - probiotika. Inulin može povećati apsorpciju kalcijuma u organizmu, pomaže razvoju normalne crevne flore i deluje kao bilo koje biljno vlakno, odnosno olakšava probavu.

Dostupno je u 3 ukusa, ovas i banana, ovas i keks i pirinčana kaša, a koji god da odaberete nećete pogrešiti, jer će vaše dete biti sito, a vi mirni znajući da mu obezbeđujete unos inulina.

Pored mlekca, inulinom je obogaćen Nutrino asortiman suvih žitnih kaša u kojem ćete pronaći različite vrste žitarica u kombinaciji sa voćem, kakaom, keksom. Pirinač, kukuruz, pšenica, ovas predstavljaju dobru prvu hranu, jer je u njima izvanredna ravnoteža ugljenih hidrata, proteina i masti.

Ove kaše su dodatno obogaćene sa 13 vitamina i 3 minerala – gvožđem, jodom i cinkom, koji ne podležu termičkoj obradi, što im omogućava da sačuvaju sva svoja hranjiva svojstva. Bilo da ih vaše dete konzumira ujutru ili uveče, sjajan balans prirodnih i zdravih namirnica obezbediće mu sve neophodne sastojke za pravilan razvoj i zdravo odrastanje.

Promo tekst