Faze roditeljstva

Iskustvo roditelja: Uživanje s bebom na bazenu

Svi znamo a i naučno je dokazano da se bebe rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, a mi vam otkrivamo kako su roditelji male Andree odlučili da krenu na plivanje sa svojom četvoromesečnom bebom.

Iskustvo roditelja: Uživanje s bebom na bazenu

- S obzirom da nam je Andrea prvo dete, još dok je supruga bila trudna istraživali smo koje sve aktivnosti možemo da radimo zajedno sa bebom i u kom uzrastu. Od svih opcija koje smo pronašli pažnju nam je najviše privukla opcija da vodimo bebu na bazen čim bude mogla da samostalno drži glavu, što je za oboje bilo iznenađenje budući da nismo znali da postoje programi za bebe u bazenu. Ranije sam se i sam bavio plivanjem i znam koliko je plivanje korisno za decu i odrasle. Pored toga želili smo da se Andrea što ranije navikne na bazen i vodu kako kasnije ne bi imala strah i osećala se što komfornije u vodi, a nadali smo se i da će joj se svideti odlazak na bazen. Čim je napunila četiri meseca i mogla samostalno da drži glavu odlučili smo da počnemo da je vodimo na bazen – kaže tata Siniša.

Andrea u bazenu

Ovako smo birali gde ćemo…

- Supruga je istraživala programe koji postoje u Beogradu i odlučili smo se za sportski centar koji se nalazi na Dorćolu i ima prilagođen program za bebe i decu do uzrasta od dve godine. Sportski centar poseduje zatvoreni bazen koji nije dubok i koji je na jednoj strani izrazito plitak, dok na drugoj strani dubina ide malo iznad struka ili do grudi odrasle osobe. Pored toga u terminu koji je rezervisan za bebe uvek se nalazi trener koji roditeljima daje savete kako da drže dete, na koji način da ga drže i pomeraju kroz vodu kako bi se dete osećalo što komfornije i poseduje sve tehničke uslove za dolazak sa bebom na bazen od svlačionica koje su prilagođene presvlačenju beba, tuševa, pa sve do rekvizita koje deca i roditelji mogu koristiti dok su u vodi. Temperatura vode je prema našoj proceni oko 26 stepeni, što je standardna temperatura za bazen i prema našem iskustvu mogu reći da bebama prija temperatura vode, pogotovu u ovim letnjim danima.

Andrea sa mamom

Najviše nam se svidelo…

- Najviše nam se dopalo što su roditelji zajedno sa bebom u bazenu, a trener daje instrukcije roditeljima kako je najbolje držati decu i savete u kom položaju im najviše prija da budu u vodi. Na taj način roditelji mogu da uživaju zajedno sa svojim bebama i uče kako da postupaju sa bebama u bazenu, a ne samo da posmatraju instruktore. Jedna od stvari koja se nama lično najviše dopala jeste guma na naduvavanje koja se bebama stavlja oko vrata (slična onoj koja se neplivačima stavlja oko struka) i koja im omogućava da bez pomoći roditelja budu u vodi (naravno roditelji su uvek pored bebe, ali je ne drže) i stimuliše ih da pomeraju ruke i noge. Poslednje što smo probali jeste da beba zaroni, što je Andrea uspešno i sa zadovoljstvom uradila.

Pod budnim tatinim okom :)

Preporučujemo roditeljima...

-Nakon dosadašnjeg iskustva koje obuhvata nekoliko termina koje smo proveli sa našom bebom na bazenu preporučili bismo svim roditeljima koji su u mogućnosti da vode svoju decu na bazen da krenu u što ranijem uzrastu čim beba bude mogla da samostalno drže glavu i sigurni smo da će uživati i oni i njihove bebe, a o svim prednostima odlaska bebe na bazen ostavljamo roditeljima da istraže i procene šta je najbolje za njihovo dete – poručuju mama Aleksandra i tata Siniša.

Možda je ovo pravo rešenje za osveženje tokom letnjih dana. Povedite bebu na bazen, vidite da li joj se to sviđa, pa onda zajedno uživajte!

By Bebologija Foto: Freepik, privatna arhiva