Faze roditeljstva

Kada je potrebna operacija krajnika?

Sa doktorom Radetom Ružićem, pedijatrom iz pedijatrijske ordinacije Bebologija razgovarali smo na temu uvećanih krajnika kod dece i koja to stanja nam ukazuju da ih treba operisati.

Kada je potrebna operacija krajnika?

Uvećani krajnici su jako čest pedijatriski problem, ali za početak da otkrijemo šta su to zapravo krajnici i koja je njihova uloga.

Krajnici su limfni čvorovi, koji se nalaze sa obe strane grla (ždrela) i  imaju značajnu ulogu u imunom sistemu organizma.

Koji su sumptomi upale krajnika i kada se najčešće javljaju?

- Najčešće nakon prve godine, odnosno po polasku u kolektiv, a pre nego što se stekne imunitet kolektiva mogu da se dešavaju česte upale ušiju koje su povezane sa uvećanim krajnicima i njihovom upalom. Na nju se nadovezuje temperature i odbijanje hrane. Uvećani krajnici dovode do stvaranja iscedka koji dovodi do jakog kašlja, posebno noću- započinje doktor Ružić.

Da li se kod dece koja imaju uvećane krajnika to manifestuje i u njihovom izgledu?

- Deca sa uvećanim krajnicima imaju karakterističan izgled lica, takozvano adenoidno lice. To su deca koja stalno imaju podočnjake, u korenu nosa imaju blagi otok i pričaju nazalno (čak i kada su skroz zdravi pričaju “kroz nos”)- ističe pedijatar.

Često se spominje i uvećan treći krajnik.

- Kada roditelji dovedu dete sa pomenutim simptomima, golim okom može da se uoči da su krajnici uvećani, oni nekada budu i spojeni, ali treći krajnik ne možemo na taj način videti, već se dete upućuje na ORL. Međutim, kroz anamnezu možemo ustanoviti o čemu se radi, odnosno da je uvećan i treći krajnik. Treći krajnik se nalazi na prelazu nosa u ždrelo i nije moguće da se vidi bez  ogledalceta ili rinoskopa- naglašava doktor Rade Ružić.

Kada je potrebno operisati krajnike?

- U zavisnosti od toga koliko je često dete prehlađeno, kao i kakva mu je tada klinička slika, određuje se da li je ono za operaciju ili ne. Ukoliko se prehlada ne dešava često, onda se upale rešavaju antibiotikom  i do pete godine života, dete prevazilazi taj problem. Međutim, postoji grupa dece koja je jako često prehlađena. Kod njih postoji pravilo: ukoliko je više od 5 angina u toku jedne godine i ukoliko one remere kvalitet života deteta , onda se preporučuje operacija. Takođe, jedno od glavnih pitanja koje, mi kao pedijatri postavljamo roditeljima, jeste da li dete pravi pauze u disanju i to je jako važan podatak. Ukoliko dete pravi pauze u disanju (sleep apnea), to je indikacija za vađenje trećeg krajnika.

-Vrlo je važno napomenuti da su, iako mogu da prave određene probleme, krajnici bitan deo imunog sistema i operišu se samo ako za to postoje konkretni indikatori: česte upale i krajnika i ušiju, sleep apnea i noćni kašalj- zaključuje pedijatar Rade Ružić.

Pripremila: Brankica Bjelić Izvor: Bebologija