Faze roditeljstva

Kratak Bebologijin pojmovnik- ADENOIDI

Problem koji je prisutan kod dece uzrasta do 7 godina je upravo povezan sa adenoidima. O čemu je reč, saznajte u nastavku teksta.

Kratak Bebologijin pojmovnik- ADENOIDI

Adenoidi, adenoidne vegetacije ili treći krajnik je limfno tkivo koje se nalazi na sredini zadnjeg zida nosnog ždrela. Ima značajnu ulogu u odbrani od virusa, bakretija i gljivica i uglavnom do 7. godine detetovog života počinje da involuira. Za razliku od krajnika, nije ga moguće videte golim okom.

Kada nastaje problem?

Kod većine dece treći krajnik je normalne veličine, ali njegova zaštitna funkcija prestaje kad postane hronično zapaljen. Pod takvim uslovima on predstavlja žarište infekcije i može prouzrokovati i oboljenja nekih drugih organa. Deca koja imaju uvećan treći krajnik otežano dišu na nos i često drže otvorena usta. Takođe, imaju pojačanu sekreciju iz nosa i govore nazalno, a neretko se javlja uporan kašalj. Još jedan od simptoma koji se javlja jesu i česte upale ušiju- više od 3 godišnje. To su najčešći razlozi zbog kojih se roditelji obraćaju lekaru.

Nakon uspostavljanja dijagnoze od strane ORL specijaliste, akutno zapaljenje adenoida se leči kombinacijom antibiotika i kapi za nos ili u slučaju pravljenja većih problema, u kosultaciji sa lekarom može doći do hiruške intervencije.

Pripremila: Brankica Bjelć  Izvor: https://www.webmd.com/