Faze roditeljstva

Povišena telesna temperatura nije uvek znak za paniku

Da li ste znali da je povišena telesna temperatura zapravo saveznik? Dr Miloš Relić, pedijatar, za Bebologija portal govori upravo o tome.

Povišena telesna temperatura nije uvek znak za paniku

Visoka temperatura za veliki broj dece predstavljala je deo svakodnevnice u prethodnom periodu. Tome je pogodovalo toplo vreme tokom čitave zime i onda je, iako zima jeste period kada su deca češće prehlađena, to doprinelo većem razvoju virusa i bakterija. Ipak, doktor Relić je istakao da nije svaka temperatura znak za paniku.

Prvo pitanje koje brine sve roditelje jeste zašto se javlja povišena temperatura?

- Do povišene telesne temperature dolazi kako bi se povećala mobilnost organizma, ali i broja leukocita koji predstavljaju vojsku koja se bori protiv infektivnog agensa- započinje priču o povišenoj temperaturi dr Relić


Dr Miloš Relić, pedijatar iz pedijatrijske ordinacije Bebologija


Takođe, temperatura posebno brine roditelje koji imaju bebu?

- Ukoliko imate bebu starosti do mesec dana, njena normalna telesna temperatura, u prvih mesec dana je 37 stepeni. Nakon mesec dana, svaka temperatura koja je 37 i iznad 37 stepeni smatra se febrilnim stanjem kojem je potrebno istražiti uzrok- da li je u pitanju urinarna, respiratorna ili neka druga infekcija- nastavlja o ovoj temi omiljeni pedijatar velikog broja roditelja i dece.

Da li postoje određeni slučajevi koji odstupaju od pravila?

Postoje osobe kojima je normalna temperatura 37 i koje se sasvim normalno ponašaju, bez pratećih simptoma i sa temperaturom 37.1 ili 37.2. Ipak i u tim slučajevima je potrebno ispitati da li u organizmu postoji žarište koje izaziva tu temperaturu i na taj način otkloniti sumnju- još jedan je od saveta dr Relića.

Ono što je za roditelje veoma važno da znaju jeste kako pravilno izmeriti temperaturu detetu.

- Tako je. Živimo u vremenu u kojem postoji toliko vrsta toplomera, ali ja sam, nazovite me staromodnim, i dalje za stari dobri toplomer sa živom. Ko i dalje ima u kući taj toplomer neka ga čuva kao relikviju- u duhovitom maniru govori dr Miloš i nastavlja:

- Oni su najprecizniji, mere se ispod pazuha u trajanju od 5 minuta. Postoje i digitalni pazušni toplomeri koji su dosta pouzdani. Kod njih je važno da se proveravaju baterije. Kod nas, u ordinaciji Bebologija se koristi bezkontaktni i pri njegovom korišćenju važno je pratiti uputstvo, jer samo tada pokazuje pravu temperaturu.

Za kraj, spomenuo je i pravilo: watch and wait.

- Merenje i praćenje temperature deteta je osnovna stvar. Watch and wait pravilo, odnosno pravilo posmatraj i sačekaj odnosi se na period do 3 dana povišene temperature nakon kojeg je potrebno da se krene sa analizama i rešavanjem problema- zaključak je doktora Miloša Relića iz pedijatrijske ordinacije Bebologija.

Pripremila: Brankica Bjelić