Faze roditeljstva

Kako da izbegnete pelenski osip? + VIDEO

Bez obzira na redovnu nega kože bebe, može doći do pojave ojeda u predelu ispod pelena. Koža pelenske regije izložena je dejstvu mokraće i stolice, a nastanku ojeda doprinosi stalno trenje kože ili nedovoljna nega.

Kako da izbegnete pelenski osip? + VIDEO

Na pojavu ojeda utiče i sastav mokraće i stolice; češće se javlja kod mokraćnih infekcija ili povećane kiselosti stolice, usled većeg unosa kisele hrane ili napitaka koje su konzumirale beba ili majka koja doji.

Pelene za jednokratnu upotrebu dobro upijaju tečnost i štite bebinu kožu od ojeda, pod uslovom da se redovno menjaju. Vlažne maramice često sadrže supstance koje iritiraju bebinu kožu, pa ih treba koristiti samo van kuće, u gostima, kod lekara i slično.

Ojed se manifestuje pojavom crvenila i svraba. Ojed, takođe, može da bude posledica bakterijske ili gljivične infkcije kože. Ako je bakterijski, naziva se impetigo, i javlja se u plikovima koji često pucaju, ostavljajući lezije kože. Infekciju kandidom karakterišu zone izrazitog crvenila, posebno u pregibima i analnoj regiji. Da bi se potvrdilo da li je ojed posledica infekcije, treba da se uzme bris promena na koži.

Kako ojed sprečiti?

Korak 1: Čista bebina koža – Menjajte bebi pelene čim se zaprljaju ili pokvase. Nežno, ali temeljno, očistite bebi kožu  komadićem vate natopljenim vodom, posle svake stolice oprati pelensku regiju mlakom vodom.

Korak 2: Osušite pelensku regiju – Nakon brisanja bebine guze, osušite je tapkanjem i dozvolite bebi da nakratko ostane bez pelene i da se osuši na vazduhu.

Korak 3: Nanesite kremu za pelensku regiju – Kada se bebina guza osuši, nanesite kremu u tankom sloju koja će da joj zaštiti kožu od kontakta sa urinom i stolicom. Može da pomogne i u zaštiti od trenja pelene o bebinu osetljivu kožu.

Ukoliko se na bebinoj koži pojavi ojed, potrebno je da je negujete na sledeći način:

1. Deo kože zahvaćen ojedom mora se održavati što suvljim i čistijim, koristeći sve korake preporučene za prevenciju ojeda.

2. Ako ste do tada koristili pamučne pelene, bilo bi bolje da pređete na pelene za jednokratnu upotrebu, jer upijaju više tečnosti i koža duže ostaje suva. Naravno, i ove pelene treba redovno da menjate kao i pamučne.

3. Regiju kože zahvaćenu ojedom posle pranja i sušenja namažite u tankom sloju kremom koja u sebi sadrži cink-oksid, koji isušuje nastale promene na koži vaše bebe.

4. Korisno je da dete jedno kratko vreme bude golo, jer i samo strujanje vazduha doprinosi povlačenju nastalih promena.

Ukoliko se ovim tretmanom ojed ne povuče za tri do pet dana, ili se promene proširuju i pogoršavaju, konsultujte pedijatra.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs; youtube.bebologija