Faze roditeljstva

ZNATE LI: Kako je to biti beba?

„Kako svet izgleda iz bebinog ugla? Kao kad ste zaljubljeni, kada prvi put vidite Pariz ili popijete tri dupla espresa. To je sjajan način postojanja, iako se zbog njega budite plačući u tri sta noću“, objasnila je na predavanju na TED konferenciji, stručnjak za dečiji razvoj Alison Goupnik.

ZNATE LI: Kako je to biti beba?

"Šta se događa u bebinoj glavi? Pre 30 godina većina ljudi, uključujući i stručnjake, odgovorila bi da su bebe nerazumne, egocentrične i nesposobne za razumevanje drugih ljudi, ili veze uzroka i posledice. Međutim, u zadnjih 20-ak godina nauka je potpuno preokrenula ta uverenja", tako je svoje predavanje na TED konferenciji započela svetski poznata naučnica u području istraživanja dečjeg razvoja Alison Gopni, profesorka psihologije i filozofije na Univerzitetu Berkeley u Kaliforniji.

Alison Gopnik je autor knjiga “Naučnik u kolevci” (zajedno s Andrewom Meltzoffom i Patriciom Kuhl) I “Beba filozof: Šta nam deca govore o ljubavi, istini i smislu života” i drugih, u kojima tvrdi da nam upravo dečji umovi mogu pomoći da razumemo duboko filozofska pitanja.

Proširena dečja svest

Većina psihologa i filozofa donedavno je smatrala da bebe i deca imaju jedva razvijenu svest, ako je uopšte i imaju. Alison Gopnik veruje baš suprotno, da su bebe i deca svesniji od odraslih. U svom zanimljivom predavanju na TED konferenciji objašnjava:

"Svest i pažnja odraslih ljudi funkcioniše poput reflektora. Mi odlučimo da je nešto važno i da tome vredi posvetiti pažnju pa nam to deluje veoma svetlo i živo, dok sve ostalo ostane u mraku. Imamo fokusiranu pažnju usmerenu na ostvarivanje nekog cilja.

Sposobni da prime puno informacija

S druge strane, svest beba i male dece može se uporediti sa svetlom fenjera. Teško se mogu usmeriti na samo jednu stvar, ali su vrlo vešti u primanju puno informacija iz puno različitih izvora odjednom, što je u skladu s njihovom "misijom" da uče o svetu oko sebe.

Takva svest prisutna je i kod odraslih kada se nađu u potpuno novim situacijama, na primer kada se zaljube u nekoga, ili kada prvi put posete neki grad. Tada nam se svest ne sužava nego se širi pa nam tri dana u Parizu deluju intenzivnije i bogatije nego mesec dana uobičajenog života. I kafa, koju rado pijemo, kod nas izaziva ono što bebe prirodno imaju.

Sjajno je biti beba

Dakle, kako je to biti beba? "Kao da ste zaljubljeni, prvi put u Parizu i popili ste tri dupla espressa. To je sjajan način postojanja, iako se zbog njega budite plačući u tri sata u noći", kaže Alison Gopnik i svoje predavanje završava pozivom odraslima da što češće pokušaju razmišljati kao deca.

Pripremila: V. Stanimirović Izvor: miss7mama

Pogledajte njeno kompletno predavanje pod nazivom "Šta bebe misle?"