Faze roditeljstva

Istraživanje: Kako stres u trudnoći utiče na razvoj bebinog mozga

Najnovija istraživanja pokazuju da anksioznost kod trudnica može uticati na razvoj mozga fetusa, menjajući neuronske mreže. Zato se ne kaže uzalud zdava trudnica, zdrava beba!

Istraživanje: Kako stres u trudnoći utiče na razvoj bebinog mozga

Rezultati studije, objavljene u decembru 2020. godine, objašnjavaju povezanost anksioznosti majke i neurorazvojnih poremećaja dece i naglašavaju značaj mentalnog zdravlja i smanjenja stresa kod trudnica.

Naučnici su pokazali da stres, anksioznost ili depresija kod trudnica, koji su do sada bili povezani samo sa komplikacijama tokom trudnoće, mogu biti uzrok nastanka različitih problema kod dece kao što su socijalni i emocionalni problemi ali i problemi u ponašanju.

Kako bi utvrdili uzroke ovakvih neuroloških promena, tim naučnika sa Instituta za razvoj mozga u Dečijoj Nacionalnoj bolnici u Vašingtonu, koristili su tehnologiju koja im je omogućila da prate razvoj mozga fetusa u različitim fazama razvoja u drugom i trećem trimestru.

U studiji su učestvovale zdrave trudnice koje su u periodu od 24. do 39. nedelje trudnoće ispunjavale upitnike kako bi se utvrdio nivo stresa, anksioznosti i depresije a potom je mozak njihovih fetusa sniman.

Rezultati su otkrili da trudnice sa bilo kojim oblikom anksioznosti imaju veću verovatnoću da nose fetuse sa jačim neuronskim mrežama između moždanog stabla i senzo-motornih delova mozga koja su značajna za emocije i senzo-motorne sposobnosti, nego trudnice sa nižim rezultatima anksioznosti. U isto vreme, fetusi trudnica sa većom anksioznošću su imali slabije neuronske mreže između temeno-čeonog dela i potiljačnog dela mozga koja su uključena u izvršne i više kognitivne funkcije.

Ovi rezultati su još jednom naglasili važnost podrške trudnicama po pitanju mentalnog zdravlja. Ovakva podrška pozitivno će uticati na zdravlje majki ali i beba.

Problemi sa mentalnim zdravljem i dalje su tabu, posebno u periodu trudnoće kada se očekuje da je ovo predivno vreme u životu jedne žene. Mnoge trudnice ne dobijaju potrebnu podršku “, kaže Dr Catherine Limperopoulos, direktorka Instituta za razvoj mozga Dečije nacinalne bolnice u Vašingtonu, „Neophodne su promene na sistemskom nivou kako bi se obezbedilo da i majke i bebe nesmetano napreduju u trenutno i  dugoročno.“

Znajući koliko je mentalno zdravlje važno uvek, a naročito tokom trudnoće, organizovali smo onlajn predavanje Kako preovladati stres za vreme korone”. Prijavite se za ovo besplatno onlajn predavanje OVDE.

Prevod: MRs Katarina Milinčič Izvor: neurosciencenews.com