Faze roditeljstva

Koje dve vrste kašlja kod dece trebate da naučite da razlikujete

Kašalj je odbrambena reakcija organizma. Uz pomoć kašlja se oslobađanja sekret, a najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija.

Koje dve vrste kašlja kod dece trebate da naučite da razlikujete

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma prehlade kod beba i dece. Kada još dolazi do kašljanja i koje dve vrste kašlja trebate da zapamtite, u nastavku teksta za naš portal, otkriva doktor Miloš Relić, pedijatar iz ordinacije Bebologija.

Prva vrsta kašlja o kojem nam je pričao jeste suvi, nadražajni kašalj.

- On predstavlja tipičan početak infekcije. Takođe može da predstavlja i reakciju na određeni alergen- reči su doktora Relića.

Alergijski kašalj može da bude zbunjujuć za roditelje, jer nisu sigurni da li je u pitanju virus ili alergija. U takvim situacijama, bilo da je infekcija ili alergija u pitanju, potrebno je olakšati detetu. Jedan od načina da to uradite jeste upotreba inhalatora, odnosno inhaliranje. Inhalacija ne znači da dete ima astmu ili neki teži oblik infekcije, već predstavlja najjednostavniji način primene određene terapije, posebno kada su mala deca u pitanju. Kada je reč o terapiji koja podrazumeva sirupe za umirenje kašlja, prednost  se uvek daje sirupima na biljnoj bazi. Ukoliko je u pitanju teži oblik infekcije i ako je detetovo opšte stanje loše, pedijatar procenjuje da li je potrebna upotreba antibiotika. Važno je napomenuti da se antibiotik nikada ne uzima bez prethodne konsultacije sa pedijatrom.

Druga vrsta kašlja koja se češće sreće kod male dece je produktivan (vlažan) kašalj koji je praćen nakupljanjem sekreta u gornjim ili donjim disajnim putevima.

- Ono na šta treba posebno skrenuti pažnju  roditeljima koji su pušači jeste da, kada imate bebu ili malo dete u kući ne konzumirate cigarete u njihovom prisustvu. Razlog zbog kojeg bebe i deca ne bi trebalo da budu u blizini duvanskog dima je taj što duvanski dim može da isprovocira vrlo ozbiljan kašalj kod malog deteta- apeluje pedijatar Miloš Relić.

Infektivni kašalj procenjuje pedijatar. Pregled koji se obavlja kada dovedete dete u pedijatrijsku ordinaciju obuhvata: pregled grla i ušiju, kao i slušanje pluća. Kada je dete u infekciji koja je praćena temperaturom i kašljem, njegovo stanje možete da opišete pedijatru, ali je za dijagnozu neophodno da dete bude pregledano- savetuje pedijatar koji je izbor velikog broja roditelja u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija.

Vrsta kašlja koji mora da se ispita je noćni kašalj, posebno kada su predškolska i deca školskog uzrasta u pitanju, jer može da ukaže na astmu- zaključujuje doktor Relić.

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvor: Bebologija