Faze roditeljstva

Doktor Miloš Relić, omiljeni pedijatar, odgovara na najčešća pitanja roditelja

Kada je u pitanju odabir pedijatra, roditelji se oslanjaju na njegovo znanje i iskustvo, ali im je i pristup koji ima od velikog značaja. Doktor Miloš Relić, pedijatar u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija je jedan od omiljenih pedijatara i dece i roditelja.

Doktor Miloš Relić, omiljeni pedijatar, odgovara na najčešća pitanja roditelja

 U nastavku odgovara za vas na najčešća pitanja koje mu roditelji postavljaju u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija.

BEBOLOGIJA: Šta je najbolje za bebin imunitet?

Dr. MILOŠ RELIĆ: Za bebin imunitet najbolje je mamino mleko, a kada su u pitanju deca preko godinu dana preporučuju se proizvodi na bazi betaglukana.

BEBOLOGIJA: Do kog meseca je potrebno buditi bebu na 2.5 sata?

Dr. MILOŠ RELIĆ: Na samom početku bebe se bude po danu na dva i po do tri sata kako bi sisale ili pile mleko. Kasnije, beba formira svoj ritam i nije potrebno da se budi.

BEBOLOGIJA: Kako lečiti kašalj kod beba i dece?

Dr. MILOŠ RELIĆ: Za bebe do godinu dana starosti, najefikasniji su preparati protiv kašlja koji se daju putem inhalacije, pre svega fiziološki rastor i rastvori morske soli, a za stariju decu se preporučuju biljni preparati na bazi belog sleza, jagorčevine i islandskog lišaja.

BEBOLOGIJA: Koje je najbolje rešenje za grčeve kod beba?

Dr. MILOŠ RELIĆ: Najbolje rešenje za grčeve kod beba su mamino mleko i masaže, koje ćemo Vam pokazati u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija, odnosno senzorička stimulacija.

BEBOLOGIJA: Kako  se procenjuje sitost kod beba?

Dr. MILOŠ RELIĆ: Da li je beba unela dovoljnu količinu mleka, proveramo u skladu sa brojem mokrih pelena u toku dana i merenjem u ordinaciji na redovnim pregledima.

BEBOLOGIJA: Koliko često je potrebno kupati bebu?

Dr. MILOŠ RELIĆ: U prvim nedeljama nakon rođenja, bebu nije potebno kupati svakog dan, već jednom u 3-4 dana, dok se kosa pere jednom nedeljno.

BEBOLOGIJA: Kada se deci obuva prva obuća?

Dr. MILOŠ RELIĆ: Za bebu je idealno da je što više bosa, a kada krene sa prohodavanjem i aktivnim hodom onda se kupuju prve cipele.                                                                        

BEBOLOGIJA: Da li bebi od mesec dana potrebno davati vodu ili čaj?

Dr. MILOŠ RELIĆ: U samom startu bebama je poželjno nuditi vodu i to na kašičicu, a čajevi se uvode u kasnijem uzrastu.

Dragi roditelji, sigurni smo da će vam odgovori na ova pitanja jako značiti. Ipak, ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, zakažite pregled u pedijatrijskoj ordinaciji Bebologija, u kojoj ćete saznati sve dodatne informaciije koje Vas zanimaju.

Pripremila: Brankica Bjelić