Faze roditeljstva

Na vaša pitanja odgovara dr Jelena Jovanović

Brojna pitanja muče roditelje. Dr Jelena Jovanović, pedijatar iz pedijatrijske ordinacije Bebologija rešava neke od nedoumica. Na koja pitanja je dala odgovore saznajte u nastavku teksta.

Na vaša pitanja odgovara dr Jelena Jovanović

Dr Jelena Jovanović svojom posebnošću i posvećenošću oduševljava decu, a jedinstvenim pristupom otvara nove vidike roditeljima. Odgovore koje je dala na neka roditeljska pitanja će vam, sigurni smo, mnogo značiti.

Zašto bebe bljuckaju?

-Bebe su jako brze u današnje vreme i treba ih dobro razumeti. One ne bljuckaju mnogo, one jednostavno izbacuju višak mleka koje su unele. Kao što sam već rekla- bebe su brze i samim tim i brzo sisaju i podoji trebaju biti kratki. Međutim, bebin plač se tumači kao plač gladi, tada beba stavlja prste u usta i mama ponovo hrani bebu, što je potpuno pogrešno shvatanje ove radnje. Beba stavljanjem prstića u usta luči hormon sreće i to ne znači da je gladna. Razumeti bebu i ne dodavati joj više mleka od onoga što joj je potrebno- saveti su doktorke Jelene.

Kada se bebi u ishranu uvode mahunarke?

Priča svake bebe je potpuno jedinstvena i beba nagovesti kada je spremna za uvođenje nemlečne ishrane. Zato je veoma bitno da mama od početka ume da prati bebu, da shvata njene znakove i ja lično volim da se sa prvom čvrstom hranom krene onda kada beba pokaže da je za to spremna. Na samom početku se uvodi nešto što je jednostavnije od mahunarki i ide sa ka sastojcima koji se nalaze u supi: šargarepa, krompir itd, a mahunarke uvodite sa nečim sa čim ste već krenuli. Period kada ćete ih uvesti zavisi od meseca bebinog života u kojem ste krenuli sa uvođenjem nemlečne ishrane- ističe pedijatar Jelena Jovanović

Šta raditi kada je bebi zapušen nos?

Eterična ulja su odličan izbor. Postoje preparati na bazi eteričnih ulja koji mogu da se koriste od rođenja. Mažu se ispod i oko nosa, kao i na bebin vrat. Eterična ulja mogu i da se nakapaju oko bebe kako bi se postigao bolji efekat. Inhalacije fiziološkim ili hipertonim rastvorom, u zavisnosti šta bebi više odgovara su još neke od opcija kada je bebin nos zapušen. I naravno, kada je gust sekret potrebno je čišćenje bebinog nosa. Takođe, na zapušen nos blagotvorno deluje i dojenje- odgovorila je na ovo pitanje doktorka iz pedijatrijske ordinacije Bebologija.

Uskoro ćemo vas obradovati sa još korisnih informacija koje će sa nama podeliti doktorka Jelena Jovanović iz pedijatrijske ordinacije Bebologija.

Pripremila: Brankica Bjelić