Faze roditeljstva

Kratak Bebologijin pojmovnik- Skraćen frenulum linguae

U današnjem tekstu govorimo o problemu koji može da bude prepreka pri dojenju u prvim danima bebinog života, ali i u kasnijim godina detetovom života pri izgovoru određenih glasova. Saznajte o čemu se radi.

Kratak Bebologijin pojmovnik- Skraćen frenulum linguae

Skraćen frenulum linguae ili kratka podjezična resica je česta pojava, čak 3-5 % populacije se rodi sa takozvanim “sapetim jezikom”. Vrlo je važno da se dijagnostikuje na vreme, jer u slučaju ankiloglosije beba ne može lepo da sisa, odnosno ne može da napravi vakuum prilikom dojenja. Kasnije se mogu javiti i poteškoće sa žvakanjem čvrste hrane, održavanjem oralne higijene i pravilnim izgovaranjem pojedinih reči.

Kada se dijagnostikuje, a to je moguće još u porodilištu učiniti i uočiti, intervencija koja sledi je vrlo jednostavna i kratka i naziva se frenulotomija jezika. U periodu do detetovog šestog meseca, podjezična resica je veoma tanka i intervencija se može izvesti bez anestezije i krvarenja. Kasnije, resica zadeblja i ispuni se krvnim sudovima i samim tim je komplikovanije izvesti intervenciju, zato je preporuka da se postupak izvede do detetovog navršenog 6. meseca života.

Pripremila: Brankica Bjelić