Faze roditeljstva

Letnje temperature: Kada je bebi prevruće?

Leto je nekad značilo bezbrižno provedene dane na plaži ili kraj bazena, ali sada kao nova mama, više ste zabrinuti oko sigurnosti svoje bebe tokom letnih dana. Da li je u redu biti s bebom napolju ako je temperatura visoka ili bi trebalo da ostanete u zatvorenom klimatizovanom prostoru?

Letnje temperature: Kada je bebi prevruće?

Kada spoljašnja temperatura pređe preko 29 stepeni, telu treba više kako bi se rashladilo, pogotovo bebinom. Dr. Jan Montague, načelnica pedijatrijske bolnice u New Yorku, kaže kako je potrebno  izbegavati najtopliji deo dana: "Nije u redu s novorođenčetom ili bebom biti na otvorenom kada je jako vruće. Bebe se ne mogu znojiti, što je inače način na koji se telo hladi, pa se zato bebe mnogo lakše, u odnosu na strariju decu ili odrasle osobe, mogu pregrejati. A isto tako treba imati na umu da bebe mogu mnogo brže dehidrirati.”

Naravno da nikako ne treba ostati 24 sata u zatvorenom prostoru, ali izvodite male bebe leti na otvoreno s posebnim oprezom u ranu jutro i predveče. "Imajte na umu da bebama brzo postane prevruće pa zato obratite pažnju u koje doba dana i koliko vremena provodite napolju.”, upozorava pedijatar dr. Molly Broder.

Kada ste napolju sa bebom, pažljivo posmatrajte da li ima neki od znakova toplotne iscrpljenosti.

 "Kada je bebi prevruće, ona postaje jako razdražljiva i iziritirana ili sasvim bezvoljna, a odbija hranu i piće. Ukoliko primetite znake poput: pospanosti, povraćanja, visoke telesne temperature, hitno potražite medicnsku pomoć” – kaže dr Montague.

Kako biste sprečili pregrevanje bebe tokom vrelih letnjih dana, evo nekoliko saveta:

Tražite hlad: Hladovina je idelno mesto kad želite da provedete vreme napolju, nikako ne izlažite bebu jakim sunčevim zracima.  

Ne oblačite bebi previše odeće:  Lagana odeća svetlih boja koja nije preuska držaće vašu bebu rashlađenom. Najbolji materijal je pamuk, a šeširić koji štite lice i vrat je obavezan dodatak.

Dojite i pojite bebu češće:  "Za bebe ispod šest meseci, majčino mleko ili formula su najbolji izbor, ali tokom vrućih dana nikako ne zaboravite bebama da ponudite i vodu “ kaže dr. Montague.

Ne prekrivajte kolica ili nosiljku: Najbolji način kojim ćete čuvati kolica u hladu je suncobran koji možete pričvrstiti na njih ili navlaka protiv sunca. "Čak i lagano ćebence od tkanine može povisiti temperaturu u kolicima. Zato je važno da obezbedite strujanje vazduha", savetuje dr. Broder. 

Budite oprezni kada nosite bebu u kenguru ili marami: "Ako je mami ili tati previše vruće, tada se temperatura tela prenosi na bebu", kaže dr. Montague i savetuje da oba roditelja kao i dete na sebi ima samo jedan sloj lagane odeće.. "Možete pomoći bebi tako što ćete joj s vremena na vreme pokvasiti ručice i nožice s malo vode ili ih obrisati mokrom tkaninom." Takođe, “kegur” za nošenje napravljen od tanjeg i svetlijeg materijala bolji je izbor za letnje dane, od onog koji je napravljen od debljeg materijala i tamne je boje.

Ako se beba ospe od sunca, pustite kožu da “diše”: Prebrišite kožu čistom vodom i pustite da se osuši. Izbegavajte kreme i losione kada su u pitanju veoma male bebe.

Izvor: miss7mama.24sata.com