Faze roditeljstva

Mamino iskustvo: Najbolji roditeljski savet je ne davati savete

“Samo budi sigurna da ne slušaš ničije savete osim ako to zaista ne želiš. To je bila jedina stvar koja me oduvek mučila. Ne možeš “pokvariti” dete baš toliko, a i ti to dete poznaješ bolje nego bilo ko drugi”, napisala je anonimna mama troje dece.

Mamino iskustvo: Najbolji roditeljski savet je ne davati savete

Roditelji prolaze kroz novo putovanje s prvim detetom, a ponekad i drugim. Svi oko njih kao da znaju šta treba uraditi u svakoj situaciji i svi su “najpametniji” i veoma darežljivi sa svojim savetima i trikovima koji će olakšati život novim roditeljima.

Da li su ih novi roditelji pitali za savet? Najčešće ne. Upravo zato je jedna anonimna 38-godišnja mama troje mališana mlađih od sedam godina na blogu Unbeaten Mommy podelila svoje mišljenje o svim netraženim savetima za nove roditelje i otkrila koji je zapravo najbolji savet koji im možete dati.

“Nisam htela da znam šta je nekada bilo “u modi” oko vaspitanja dece ili slušati stvari poput: spavaj uvek kad i beba spava.”

Ja nisam nezahvalna, verujte mi. Moje dve sestre su dobile decu pre mene i bila sam veoma srećna da isprobam stvari koje su mi predlagale, ali nikada nisu nudile predloge, ako ih za to nisam sama pitala.

Možda je i njima već bilo dosta svih netraženih saveta, kao što je i meni bilo (posebno kad sam ih se već naslušala kroz trudnoću, kako bih bila “spremna” kad beba dođe).

Takođe sam cenila sve savete koje su mi davale mama i svekrva, ali isto tako, samo onda kada sam ih tražila. Nisam želela da znam šta je to “nekada funkcionisalo” ali sada je sve drugačije.

Nedavno sam preko Skajpa razgovarala s drugaricom koja živi daleko, a trenutno je u 39. Nedelji trudnoće i nisam joj davala nikakve savete. Slušala sam je i uživala u razgovoru o njenom planu porođaja i planu kako ću joj doći u posetu kada se porodi. Nisam ništa rekla kad mi je rekla da će tražiti epiduralnu tek kad bude apsolutno sigurna da će joj trebati. Samo sam je pažljivo i strpljivo slušala.

Savet dati ako neko traži

Jedino što sam zaista morala podeliti bila je jedna stvar koju sam naučila. "Samo budi sigurna da ne slušaš ničije savete osim ako to zaista ne želiš." To je bila jedina stvar koja me oduvek mučila. Ne možeš “pokvariti” dete baš toliko, a ti to dete poznaješ bolje nego bilo ko drugi. I zato, osim ako ne zatražiš nečiji savet, nemoj se osećati loše oko toga što taj savet nećeš poslušati.

Gledala sam njenu reakciju. Nasmejala se i zahvalila mi. Mislim da je čekala neki savet. Ali, ja joj ga nisam dala. U stvari, jesam, ali nisam nudila nijedan ako me ona sama ne pita. Nisam čak ni rekla “uživaj u svakom minutu”, “tako brzo porastu” ili “uživaj u ovom mirnom periodu dok beba ne stigne” jer nijedna od tih stvari definitivno nije ono što je njoj trebalo ili što je htela da čuje - u to sam sigurna.

I zato sam zadržala te misli za sebe. Ionako su sve bez veze. Ali, teško je ne podeliti takve stvari s drugima. Teško je ćutatu kad bi najradije ponudili par “mudrih” saveta i pomogli na neki način drugoj osobi.

Ali, šta je novom roditelju zaista potrebno?

Neko da ga sasluša dok ne kaže sve što želi i da klima glavom dok ne razume svaki mogući razlog koji mu je omogućio da “preživi” taj sekund, minut i sat kako bi “preživeo” sledeće sekunde, minute i sate sa svojom bebom. I koliko god bilo teško - ne osuđivati ih! Svi smo drugačiji i svi imamo različita iskustva.” – kaže ova mama.

Zato dragi roditelji, samo napred. Hajde da damo sve od sebe ali nemojmo davati savet nekom ko nam ga ne traži, je tog trenutka ili im savet ne treba ili ga ne želi čuti. Samo pažljivo saslušajte, podarite osmeh pun razumevanja i ne zaboravite da je svako od nas, u nekom trenutku roditeljskog života, prošao kroz sve to.

Izvor: miss7mama.hr Foto: Freepik