Faze roditeljstva

Masaža bebe

Sa masažom bebe može se početi odmah nakon rođenja, s tim da bi trebalo obratiti pažnju ukoliko pupčić nije otpao.

Masaža bebe

Masaža jako blagotvorno utiče na vašu bebu. Osim što beba uživa u kontaktu sa roditeljima i u samom dodiru, utiče i na varenje i pražnjenje creva, na dobar i čvrst san kao i cirkulaciju. Imunološki sistem jača, samim tim bebe brže napreduju. Masaža je idealan način komunikacije sa bebom i na fizičkom i emotivnom planu.

Ako je beba sita i presvučena ono što joj nedostaje je najverovatnije dodir. U početku, dok je beba mala, masaža bi trebalo da traje do 5 minuta, a kako beba raste masaža može trajati sve duže, dokle je to prijatno i roditelju i bebi. Vreme za masažu možete sami odrediti, jer vi najbolje poznajete navike svoje bebe, ali je preporučljivo da to bude između jela i spavanja kad beba nije gladna ni pospana. Ugrejte prostoriju u kojoj nameravate masirati bebu i nežno joj se obraćajte kroz govor ili pesmu. Udobno se smestite i započnite masažu svoje bebice. Zapamtite da i vi i beba treba da ste raspoloženi. Ukoliko to nije slučaj, slobodno ostavite masažu za neki drugi dan. Kao što vama samima ponekad tokom masaže nije ugodno, tako i beba može da oseti vašu napetost i nervozu i da joj vaš dodir u tom trenutku ne prija.

KAKO MASIRATI BEBU?

Masažu počinjemo od glave tako što blagim pokretima milujemo glavu i teme, a potom držeći glavu svoje bebe između dlanova palčevima masiramo čelo, od sredine prema slepoočnicama. Dodir treba da je blag i nežan, osetićete da li bebi prija ili je prejak i uznemiruje je. Potom se spuštamo do obrva i lagano prelazimo preko njih od korena nosa takođe prema slepoočnicama. Potom mazimo bebine obraze i nežno prelazimo prstima od ruba donje usne do jagodične kosti. Nakon toga nežno masiramo uši bebice, trljanjem kraja ušne školjke između palca i kažiprsta.
Grudni koš koji je kod beba malen masiramo naizmenično jednom pa drugom rukom tako što prelazimo preko tela od sredine grudnog koša ka spolja, takođe veoma lagano. Kad završimo obe strane masiramo stomačić kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Masaža stomaka posebno je prijatna i blagotvorna za bebu. Nastavljamo sa ramenima i rukicama, tako što uzmemo zglob bebine ruke i nežno manipulišemo njime levo i desno, a potom isto ponovimo sa prstićima. Držeći bebu za zglob obuhvatimo je svojom rukom i nežno masirano do ramena. Ovaj isti postupak primenjujemo i na nogama. Ovim smo završili masažu prednjeg dela i lagano okrećemo bebu na stomak.
Masažu leđa počinjemo od vrata, nežno ga mazeći između palca i kažiprsta. Ramena masiramo laganim kružnim pokretima i onda prelazimo na deo koji je ustvari rub lopatica. Ovaj deo je dovoljno nežno izmasirati jagodicama prstiju, kao i donji deo leđa. Veoma je bitno da znate da samu kičmu, kao i sve koštane delove ne masirate. Noge takođe izmasirajte laganim pokretima odozdo prema gore.

Masažu završite masažom stopala vaše bebe. Uzmite stopalo u šaku i masirajte mišiće tabana - koristeći blage pokrete nadole od prstića ka peti i sa strane. Možete brojati: dva pokreta na sredini, dva sa strane tabana i na kraju lagano palcem pritisnite deo ispod prstića. Bebe tako uglavnom razvijaju pokrete stopala – prstići su otvoreni pri pokretima nadole, a skupe se pri laganom pritisku u delu ispod prstića.