Faze roditeljstva

Moja beba i ja - prva bebina masaža

Nije potrebno da sve znate, dovoljno je da osluškujete i pratite vaše novorođenče, jer kako kažu beba je najbolji učitelj, a roditelj najveštiji stručnjak. Zajedno otkrijte čari i dobrobit masaže, samo dozvolite, osetite i uživajte…

Moja beba i ja - prva bebina masaža

Kad se samo setim kolika je bila moja beba na rođenju, ozbiljno se zapitam da li mi mame sa prvom bebom uopšte imamo predstavu šta znači 3 kg. Očekujemo da je to sve super lako, ali u realnosti to baš i nije tako. Porodite se i ustvari shvatite da je beba od 3 kg, što jeste prosečna težina, ustvari veoma mala i da sve to što ste zamislile, nije tako i sve što se spremile, baš i ne odgovara.

Prvo, garderoba je velika, drugo kad je uzmete ona je lagana kao pola kese iz prodavnice, bezmalo stane u tatin dlan, kolica vam deluju prilično glomazno... i tako bi mogli u nedogled. Identična situacija je bila i kod mene, nakon oduševljenja koje prvi kontakt i zagrljaj sa bebom donosi, usledila je serija pitanja
- Uh, ona je tako sićušna i uplašena, a ja, da li ću biti dovoljno nežna?

I maženje je vrsta masaže

Malene  ručice i još manji prstići, nateraju vas u sekundi da sve radite vrlo, vrlo pažljivo. Tako da ne zamarajte same sebe bez potrebe. Iznenadićete se koliko se tate za čas pretvore u ekstremno pažljiva bića i sa kakvom preciznošću presvlače pelene i sekcaju noktiće.

I odmah jedan savet, što pre pustite tate da imaju tu ulogu, to je bolje i za vas i za bebu.

Na početku se uglavnom samo mazite sa bebom, nežno milujete glavicu, mekane nogice, svilenkaste obraščiće i tako, nesvesno počinjete da masirate bebu. Vrhovima prstiju blagim i sigurnim pokretima masirajte bebu, tako ćete poboljšati njenu cirkulaciju i disanje, umanjiti  napetost i uspešno regulisati grčeve koji će svakako mučiti bebu u prvim mesecima života.

Dok masiramo bebu treba da budemo u stalnom  kontaktu sa njom, da joj upućujemo nežne poglede i da se trudimo da imamo dodir ako ne sa obe, onda bar sa jednom rukom. 

Za opuštene i nasmejane bebe

U raznim knjigama sam čitala kako je masaža veoma važna jer podstiče pozitivna osećanja, umiruje bebe, one postaju opuštene i nasmejane. Ne samo da bolje jedu i više napreduju nego imaju kvalitetniji san i lakše se oslobađaju od neprijatnih gasova, nadutosti i grčeva, faza kroz koju prolaze gotovo sve bebe. Pošto su nas grčići naravno mučili, odlučila sam - nema šta, masaža može samo da pomogne i svakako ćemo se kroz igru zabaviti i beba i ja. 

Masaža može samo da pomogne i svakako ćete se kroz igru zabaviti i beba i Vi

Sami izaberite vreme

Naša prva masaža je bila posle kupanja, iako svi kažu da to nije dobar trenutak za bebu jer je već umorna, međutim, uklopilo se sve, bilo je dovoljno toplo, opuštajuća atmosfera, beba zadovoljna, tog prvog puta je nedostajala muzika, ali smo svaki sledeći put bili bolje organizovani i  spremni. A ja, možda sam i ja bila sjajno raspoložena i veoma sam se trudila da učestvujem u svakoj sekundi aktivnosti sa mojom bebom i nikad pa ni dan danas, ne prestajem da se radujem svakom njenom novom iskustvu. Na kraju deca to najviše osete, koliko se dajete i koliko stvarno želite da budete tu za njih.

Zato pokažite vašoj bebi koliko vam je stalo da uživate u svakom trenutku njenog odrastanja, jer vreme munjevito brzo prolazi i za čas će vaša mala beba postati veliko dete.  

Tekst: Ana Miljić, dr stom.