Faze roditeljstva

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

Dunstan Baby Language metoda je koju je razvila operska pevačica i mama Priscilla Dunstan, prema kojoj možete razlikovati pet različitih glasova koje proizvodi vaša beba pre nego što se rasplače, a kad naučite značenje tih reči, razumećete šta je ono što joj treba.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

Iako bebe ne govore, one komuniciraju plačem, koji im je kad se rode, uz smeh, jedini način iskazivanja nezadovoljstva. Svaka mama, nakon što provodi vreme sa svojom bebom, može prepoznati šta je njenoj bebi potrebno, ali često bebin plač zbunjuje i mame se mogu osećati bespomoćno jer ne znaju šta joj treba. 
Australijanka Priscilla Dunstan, bivša operska pevačica i mama, razvila je metodu zvanu Dunstan Baby Language pomoću koje svaka mama može razumeti šta joj njeno novorođenče govori.

Ova mama, koja ima sposobnost fotografskog pamćenja zvuka, tvrdi da bebe pre nego što se rasplaču, proizvode nekoliko zvukova, a taj "govor" beba nazvala je zvučnim refleksima. Ove zvukove proizvode sve bebe bez obzira na rasu, nacionalnost i jezik.

Priscilla Dunstan kaže da drugi istraživači koji su pokušavali otkriti što znači različit plač kod beba, slušali su samo plač, dok je ona slušala zvukove pre samog plača. Naime, ako se ne reaguje na ono što beba pokušava reći, ona će se rasplakati. Slušajte zvukove pre samog plača.

Međutim, metoda važi samo za bebe od rođenja do oko tri meseca starosti, jer nakon tog perioda, zvuk koji proizvode bebe se menja i one tada počinju gugutati i brbljati. Takođe, ako do tada niko nije reagovao na te prve bebine zvukove, tj. ako roditelji nisu razumeli šta im beba želi reći, ona više neće proizvoditi te glasove. Mame koje su isprobale ovu metodu tvrde da može pomoći, ali preporučuju da je počnete proučavati još kad ste trudni, tako da već od rođenja možete učiti da prepoznajete bebin "govor".

Dunstan je "govor" beba podelila na pet različitih glasova/reči, koje vam na prvu mogu zvučati slično, ali nakon praćenja, možete ih početi jasno razlikovati. Izdala je i DVD s uputstvima kako razumeti govor beba. Ona želi da pomogne mamama da razumeju svoje bebe i da znaju da odgovore na ono što bebi u svakom trenutku treba.

1. NEH – 'Gladan/gladna sam' Ova reč zvuči kao NE, a najviše dolazi do izražaja slovo N, a tako vam beba želi dati do znanja da je gladna.

2. OOOH – 'Pospan/a sam' Ovaj zvuk dolazi od refleksa zevanja, a kad je beba izgovori, usta joj poprimaju ovalni oblik. Beba tada želi reći da je umorna.

3. HEH – 'Osećam se neugodno' Beba izgovara ovu reč, s naglaskom na slovo H, kad je u neugodnom položaju ili joj treba promeniti pelenu ili oseća neku nelagodu.

4. EAAAR ili EAAA – 'Imam gasove' Ovo je malo teže otkriti, ali najviše do izražaja dolazi ponavljanje slova A. Kad beba ima gasove ili je boli trbuščić ima i određen izraz lica koji prati ovaj zvuk.

5. EH, EH, EH – 'Želim podrignuti' Ova reč je vrlo kratka i ponavlja se nekoliko puta, a beba govori da se želi podrignuti.

 

Pogledajte primere ovih reči kod različitih beba:
https://www.youtube.com/watch?v=PgkZf6jVdVg

 

Izvor: https://klokanica.24sata.hr