Faze roditeljstva

Ne brinite: 6 uobičajenih simptoma kod bebe nakon vakcinacije

Kada bebe stare nekoliko meseci prime prvu vakcinu dešava se da dođe do nekih reakcija. Pogledajte šta sve možete primetiti i kada je potrebno potražiti pomoć pedijatra.

Ne brinite: 6 uobičajenih simptoma kod bebe nakon vakcinacije

Od samog rođenja bebe moraju da prime nekoliko vakcina – BCG vakcinu, Hepatitis B vakcinu, kombinovanu petovalentnu vakcinu (IPVDTaP Hib), pneumokoknu MMR vakcinu.

Odmah nakon primanja vakcine deca ponekad mogu ispoljiti neke simptome, kao što su temperatura, gubitak apetita, neuobičajeno plakanje, povraćanje, bol i otok oko mesta uboda. Pedijatri naglašavaju da te reakcije nisu retkost i nisu nužno znak da nešto nije u redu, kao ni da roditelji ne bi trebalo da imaju osećaj "griže savesti", jer vakcinacijom štitite dete od potencijalno fatalnih bolesti.

Zašto se javljaju neželjeni efekti?

Vakcine mogu da imaju neke neželjene efekte, a ako vaše dete nema nijedan od njih, ne brinite i to je sasvim u redu. Zašto se nekada javljaju neželjeni efekti na vakcine? Ti efekti ukazuju da vakcina "radi", stimuliše imunološki sistem tako da on može da prepozna bakterije ili viruse u budućnosti i zaštititi dete od bolesti. 

1. Temperatura

Temperatura je vrlo čest neželjeni efekat vakcinacije. Generalno se javlja kao odgovor na "infekciju" ali nakon primljene vakcine imuni sistem tela stimuliše se na isti način, odnosno pokušava da izazove imunitet tako da se zbog te "borbe" može pojaviti povišena telesna temperatura.

2. Gubitak apetita

Gubitak apetita često se javlja kada dete ima temperaturu. Zato, nemojte previše da se iznenadite ako vaše dete na neko vreme odbija hranu. Međutim, morate biti oprezni da beba ne dehidrira pa ukoliko odbijanje hrane i vode traje duže od dva dana, obratite se pedijatru. 

3. Neutešan plač

Ako vaša beba plače više nego obično nakon vakcinacije, znajte da niste usamljeni. Istina je da biste mogli da imate nekoliko prilično neprospavanih noći. Ali bez brige, sve će brzo proći. 

4. Bol i otok oko mesta uboda igle

Nije iznenađujuće ako se vašoj bebi zacrveni koža oko mesta uboda igle i ukoliko se pojavi otok - koji je bolan na dodir. Pedijatri kažu da je lokalna reakcija poput ove vrlo česta. Ako beba pokazuje da je boli zbog bilo kakvog otoka na mestu gde je dobila vakcinu, možete u dogovoru s pedijatrom da joj date neki lek na bazi paracetamola i stavljati hladne obloge, kako biste joj olakšali bol. I ne paničite – ovo je uobičajeni neželjeni efekat vakcine. U slučaju da se otok pogorša, obratite se svom pedijatru.

5. Dijareja

Ako primetite da vašoj bebi posle vakcine nije dobro i da kaki češće nego obično, to može da ima veze sa vakcinacijom. Ukoliko se simptomi pogoršavaju ili ako postoje znaci da je beba dehidrirala, javite se pedijatru.

6. Mini osip

MMR vakcina, na primer, može da ima neke specifične neželjene efekte – mini ospice i mini zauške. Mini ospice mogu se javiti od 6. do 10. dana nakon pojave temperature, gubitka apetita i osipa. Mini zauške mogu se javiti od 14. do 21. dana nakon vakcinacije i izazivaju povišenu telesnu temperaturu i otečene žlezde. Ako vaše dete dobije bilo šta od ovoga, pedijatri kažu, ne brinite, nije ništa zarazno.

Redovna vakcinacija: Šta i kada?

HB – vakcina protiv hepatitisa B – (na rođenju, sa navršenih mesec dana i sa navršenih šest meseci)

BCG – vakcina protiv tuberkuloze (po otpustu iz porodilišta)

DTAP/IPV/HIB I PNEUMOKOKNA VAKCINA – vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize (poliomijelitisa), infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije (sa navršenih dva meseca, tri i po, u šestom mesecu i sa navršenih 18 meseci)

MMR – vakcina protiv malih boginja (morbila), zaušaka (mumpsa) i crvenke (rubeole) (sa navršenih 13 meseci i pred polazak u školu)

OPV – vakcina protiv dečije paralize (poliomijelitisa) (pred polazak u školu)

DT – vakcina protiv difterije i tetanusa (pred polazak u školu i u završnom razredu osnovne škole).

Pripremila: Vesna S. Izvor:yumama.com/halobeba.rs