Faze roditeljstva

Virusi već "napunili" čekaonice, strah i od "starih" epidemija

Polazak dece u kolektiv i smena godišnjih doba, napunile su čekaonice domova zdravlja. Građani se žale na glavobolje, mučninu i respiratorne infekcije. Osim ovih "sezonskih boljki" lekari opet očekuju epidemiju malih boginja, bolesti za koju su verovali da je davno pobeđena, a sve zbog negativne kampanje u javnosti o MMR vakcini

Virusi već "napunili" čekaonice, strah i od "starih" epidemija

"Počeli su blagi respiratorni virusi sa povišenom temperaturom i prve gužve, ali vrhunac tek očekujemo za mesec, mesec i po dana. I dalje nam dolaze dece i sa crevnim virusima, u manjoj meri nego tokom prethodna dva meseca, ali još uvek ne jenjavaju", rekla je sepcijalista pedijatrije Biljana Jeremić. 


Nažalost, očekujemo opet i epidemiju morbila odnosno malih boginja, rekla je doktorka Doma zdravlja "Sima Milošević". 

Zbog negativne kampanje u javnosti veliki broj dece nije primio MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja (morbilli), crvenke (rubele) i zaušaka (mumpsa). 

"Prošle godine smo imali ogromnu epidemiju morbila, a na fakultetu sam mislila da više nikad neću videti male boginje. Kad su stigli prvi pacijenti nisam verovala, a ubrzo su se kolege su porazboljevale. To je ozbiljna bolest koja izaziva teške komplikacije. Deca je teško preboljevaju, a i odrasli", rekla je doktorka Jeremić. 

Ona je apelovala na roditelje da se odazivaju i vakcinišu decu MMR-om. 

Rekla je i da deca odlično reaguju na antipneumokoknu vakcinu koja ih štiti od respiratornih infekcija i virusa i da bi bilo dobro da je u predškolskom uzrastu prime pre odlaska u kolektiv. 

Od 1. januara ove godine za sve bebe je uvedeno obavezno primanje antipneumokokne vakcine o trošku Republičkog zavoda za zdravstvo. 

Prema rečima doktorke pokazala se kao odlična zaštita od respiratornih infekcija, upala pluća i grla, a nije kasno da je deca prime do pete godine. 

"Što se tiče vakcine protiv gripa kad je reč o deci ona se daje isključivo kad mališan ima neko teže hronično oboljenje, jer deca već imaju obavezan sistem imunizacije", rekla je doktorka Jeremić.

B92.net