Faze roditeljstva

Ne radite ovo ako ste celu noć proveli budni s bebom

Kada su roditelji lišeni spavanja to je svakako iscrpljujuće, zato vam donosimo 15 malih saveta šta je potrebno izbeći posle neprospavanih noći

Ne radite ovo ako ste celu noć proveli budni s bebom

Ako ste celu noć proveli budni s bebom, tada vam se čak i najjednostavniji zadaci mogu učiniti kao nemoguća misija. Posebno kad ste toliko iscrpljeni da jedino što možete je brojati sate do odlaska u krevet. Ako to može biti uteha, treba znati da se mnogi roditelji osećaju isto i da niste sami. Više od trećine roditelje nedovoljno spava ili je potpuno lišeno sna, pokazuje nedavno istraživanje koje je radio The Children’s Sleep Charity.
Donosimo 15 stvari koje trebate izbegavati kada ste budni s detetom celu noć.

1. Nemojte piti čaj

Ako ste budni celu noć i jedva se sećate svoga imena, možda ćete poslednju snagu iskoristiti kako biste stavili vodu i skuvali…čaj. Međutim, korisna i dovoljna će vam biti samo čaša vode. Ako popijete čaj koji sadrži tanin, telo vam se samo može dodatno uznemiriti.

2. Odlazak na igralište

Osim ako ne želite da slušate ponosne mame koje stalno pričaju o tome kako njihove bebe spavaju celu noć od trenutka kada su se rodile. Vas bi to moglo dovesti do toga da se rasplačete jer stvarno niste naspavani.

3. Donositi odluke

Kada niste naspavan čak i odluka šta ćete pojesti za doručak može biti teška. Dakle, ovo vreme nije pravo za odluku o prodaji stana ili kupovini automobila, čak ni za odluku gde ćete na odmor. Sve to ostavite za vreme kada budete odmorni i naspavani.

4. Ne guglati "kako nespavanje utiče na vaš mozak"

Ozbiljno, zašto biste željeli znati takve informacije. Potpuno su vam nepotrebne.

5. Isrpljujući razgovori

Nakon neprospavanih noći s bebom, neki ozbiljni razgovori s odraslim osobama su skoro nemogući. Osim ako osoba s kojom razgovarate nema isti problem kao i vi, u tom slučaju potpuno ćete se razumeti.


Foto: Designed by Freepik

6. Spavati kad beba spava

Kada ste ozbiljno iscrpljeni, duboko se nadate da ćete se naspavati kada vaša beba bude imala svoj jutarnji san. Međutim, to se uglavnom ne dogodi. U trenutku kada legnete pored nje, sigurno će se probuditi. Tako to ide…

7. Rasprava s partnerom

Osim ako ne želite voditi razgovor ko je umorniji. (On tvrdi da je to on, iako ga slušate kako hrče, a vi ste ponekad celu noć budni).

8. Kupovina preko interneta

Toliko ste umorni da je vrlo moguće da ćete naručiti pogrešne stvari. Što znači da biste mogli biti zatrpani pogrešnim stvarima koje morate vraćati.

9. Slušati savete o bebinom spavanju

Svatko će imati savet za vas kako možete da naučite bebu da spava celu noć. A s obzirom da ste već sve isprobali svi ti saveti učiniće vam se još million puta lošijim i samo vas dodatno iznervirati.

10. Gledati različite emisije na TV-u

Umor pustoši vaše emocije. Što znači da je najbolje da izbegavate rijaliti programe koje bi vas mogli uznemiriti, osim naravno ako nemate neku posebnu želju za plakanjem.

11. Oblačenje

Na kraju, možda ako ostanete u pidžami možete se praviti da ćete uskoro otići na spavanje. Naravno, ukoliko vaša beba nema neku bolju ideju za vas.

12. Pogledati zadnju epizodu omiljene serije

Trebaće vam tačno 30 sekundi da zaspite, nakon početka serije. A zatim se možete naljutiti na supruga, jer je on odgledao celu epizotu bez vas. A dodatnu nervozu će izazvati njegovo ponavljanje rečenice: “nećeš verovati šta se dogodilo”.

13. Vožnja automobila

Umoran vozač je isto tako opasan kao i vozač pod uticajem alkohola kažu rezultati istraživanja organizaciji The Sleep Foundation. Zato ostavite automobile kod kuće i obavite sve što možete, ali peške.

14. Briga o svim stvarima koje niste stigli da završite

Tako ste umorni da jedva držite oči širom otvorene. Ali nekako, vaš mozak i dalje ima energije i nikako ne zaboravlja stvari koje treba uraditi.  

15. Ostati budni nakon 19 sati

Verovatno niste tako rano otišli na spavanje od kad ste imali pet godina. Ali u trenutku kada vaša beba utone u san, i vi lezite u krevet. To će vam pružiti bar nekoliko sati sna pre nego ona otvori oči i reši da provede još jednu besanu noć.

Sve ovo ne izgleda ni malo privlačno ovog trenutka, ali ne brinite, proći će, to je sasvim sigurno!

Izvor: miss7mama.24sata.hr