Faze roditeljstva

Novorođenče ne može da prati brze pokrete

Prvi kontakt majke i bebe je najvažniji, ali i svaki naredni je podjednako važan. Osnovno pravilo u kominaciji sa mališanima, bilo verbalnoj ili neverbalnoj, jeste da ste egal

Novorođenče ne može da prati brze pokrete

Držite odstojanje 20-30 santimetara

Kada gledate bebu uvek se trudite da Vaše lice bude 20 do 30 santimetara udaljeno, gotovo paralelno sa bebom kako bi ona mogla lepo da Vas vidi.

Bez naglih pokreta, molim!

Veoma je važno da ne pravite brze i nagle pokrete kada komunicirate sa veoma malom bebom zato što ona to ne može da prati.

prvi dani sa bebom

Mališani najpre prate pogledom, pomerajući okice u levo i desno. Kako beba raste, tako postepeno pomera glavicu u jednu pa u drugu stranu, u pravcu izvora zvuka.

Tek kada je usavršila ove veštine, bebica počinje da prati pogledom na gore, i na kraju na dole.

Upravo to praćenje „na dole“, objašnjava zašto mališani tek na kraju, kada usavrše hod po ravnom, silaze niz stepenice. Zato što je za to potrebna stabilnost i sigurnost.

Mnogi roditelji greše kada brzo zvečkom mašu iznad bebine glave. Ona to ne može da prati.

Boje

Novorođenčad najpre sve vide bez mnogo boja. U njihovom životu u prvom periodu sve je sivo, crno i belo. Kako rastu mališani, tako se i spektar boja pojavljuje i okupira njihovu pažnju. Zato, igračke koje im kupujete, u prvim mesecima života, ne bi trebalo da imaju sitne šare, kako ih one ne bi zbunjivale. Velike šare lakše će prihvatiti.

Važan je vaš položaj

Uvek se trudite da budete blizu bebe kada joj se obraćate, kako bi ona mogla da Vas prati. Važno je u svakom trenutku da ste egal, i da stojite naspram njenog lica.

Kasnije kada beba bude počela da sedi i Vi ćete sedeti dok pričate sa njom. Kada bude počela da stoji Vi možete da kleknete. Na taj način pokazaćete svom mališanu da ste jednaki, povezaćete se na pravi način, i obezbediti sigurnost da dete može da Vas prati.

Ovo su samo neki od saveta koje buduće mame mogu da dobiju na Mlečnom putu,  pripremi za trudnoću, porođaj i roditeljstvo. U pitanju je jednomesečna edukacija koja predviđa niz tema koje pripremaju roditelje da uz osmeh dočekaju porođaj i prve dane sa bebom.

Bebologija